29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde kaybedecek bir dakika bile yok!

Kentsel dönüşümde kaybedecek bir dakika bile yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde bugüne kadar 2 milyar 500 milyon liralık kaynak kullanıldığını belirterek "Kentsel dönüşüm çalışmalarında kaybedecek bir dakikamız bile yok" dedi.



Kentsel dönüşüm yeni yılda hızlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şu anda 81 ilde kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirterek “3 milyondan fazla vatandaşımızın can güvenliğini teminat altına alabilmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. 49 farklı ilde 188 adet riskli alan ilan ettik. Ve bu bölgelerde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Kentsel dönüşüm çalışmalarında bu zamana kadar 2 milyar 500 milyon liralık bir kaynak kullanıldı. Şunu açıkça ifade edeyim İti, kentsel dönüşüm çalışmalarında kaybedecek bir dakikamız bile yok” dedi. Özhaseki 2016 yılını değerlendirdi, 2017 hedeflerini anlattı. Özhaseki'nin açıklamaları şöyle:


SAĞLAM TEMELLERİMİZ VAR

“2016 yılı Türkiye’nin zorluklarla boğuştuğu bir yıl olarak tarihe geçti. Dünyada yaşanan ekonomik daralma ve sarsıntılardan Türkiye de önemli ölçüde etkilendi. Turizmde yaşanan gerileme, iklim koşullardan dolayı tarımın önceki yıllara göre düşük verimli olması gibi etkenlerin de buna eklenmesi büyüme rakamlarını etkiledi. Ama tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen hükümetimizin mali disiplinden ve para politikasından taviz vermemesi ciddi bir yol kazasına uğramasını engellemiştir. Demokrasi tarihimizin 2016 yılı hanesine 15 Temmuz darbe girişimi ise kara bir leke olarak geçmiştir. Milletin kendi içinden çıkan ahlak, kural ve milli irade tanımaz, eli kanlı bir örgüt, tüm kin ve öfkesini masum insanlarımızı katlederek göstermiştir. Türkiye tarihinin demokratik geçmişi bakımından belki de en önemli ve en uzun gecesi olan 15 Temmuz’da, Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘demokrasiye, milli iradeye, devletinize sahip çıkın’ çağrısı üzerine milyonlarca vatandaşımız meydanlara akın etmişlerdir. Ve dünyada ilk kez, eh silahsız siviller kendilerine doğrultulan silahlan, bir milletin onurunun üzerine uygun adım yürüyen postalları bertaraf ettiler. Çanakkale ruhu nasıl aziz ve kıymetliyse, 15 Temmuz ruhu da bir o kadar önemli bir duruş ve kararlılıktır. İşte yaptığımız her yatırımda, ürettiğimiz her hizmette bu kutsal ruhla hareket etmek zorundayız. 2016 yılını sadece böyle karamsar bir tablo ile anmak doğra olmaz. Konuşmamızın başında da ifade ettiğim gibi, dünya merkezli olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen, Türk ekonomisinin sağlam temellere dayalı olması, büyük oranda olumsuz etkilenmesini de engellemiştir. ”


ÇEVRENİN TELAFİSİ YOK

“Bu yıl ekonomiye yepyeni bir ruh ve heyecan hâkim olacak. Biz de bu büyük heyecana bakanlığımız tarafından yapılacak olan yatırımlarla destek olacağız. İnşaat sektörü, ekonomiyi canlı tutan, istihdamı doğrudan ve olumlu etkileyen faktörlerin başında geliyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının artırılmasının böyle bir yönü var, yani bir taraftan şehirleşme yenilenirken, hak sahipleri güvenli konutlarına kavuşurken bir taraftan da ekonomik canlanmayı anmıyorsunuz. Şu anda 81 ilimizde de kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. 17 Ağustos depreminde çok acı bir tecrübe yaşadık, ağır bedeller ödedik. Göçük altında kalan kardeşlerimizin acılan hala içimizde. Onun için 2017 yılında bakanlık gündemimizin ana konularını kentsel dönüşüm çalışmaları oluşturacak. Ve ısrarla bu konunun üzerine gitmeye de devam edeceğiz. 2016, çevre alanında da önemli mesafelerin kat edildiği bir dönem oldu.


Çünkü biz çevreyi, apayrı bir yere koyuyoruz. Her şeyin mutlaka bir telafisi vardır. Eskidiğini, riskli bir hal aldığını tespit ettiğiniz bir binayı yıkıp yeniden inşa edebilirsiniz. Fakat, çevre öyle değil. Ona vermiş olduğunuz tahribatın telafisi yok. Burası çöl oldu diyemezsiniz. ”


Star



Geri Dön