27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde toplu yapıların durumu!

Kentsel dönüşümde toplu yapıların durumu!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlarda yer alan riskli yapılar tespit edilerek yıkılıp, yeniden inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde toplu yapıların durumu nedir? Site bloklarından biri yıkılırsa ne olur?



Kentsel dönüşümde toplu yapıların durumu!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli alanlarda yer alan riskli yapılar tespit edilerek yıkılıp, yeniden inşa ediliyor. Buna karşın içinde yaşadığı binanın riskli olduğunu düşünen malikler de yapı için risk tespiti yaptırarak, kentsel dönüşüm çalışmalarından faydalanabiliyor.


Kentsel dönüşüm kanun ve yönetmeliklerine göre; Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı risk alan olarak tanımlanıyor.


Riskli yapı ise, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı veya yapıları ifade ediyor.


Bu tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere riskli alan içinde olmayan riskli yapıların da yıkılması mümkün oluyor. Örneğin bir konut sitesinde bloklardan birinin riskli olarak tespit edilmesi halinde, maliklerin alacağı karar ile yıkılıp yeniden inşa edilebiliyor.


Peki, konut sitesinde birden fazla blok varsa ve tek blok riskli olarak tespit edildiyse, yapının yeniden inşası sürecinde diğer blok sahipleri söz sahibi olur mu?


Kural olarak konut sitelerinde riskli olarak tespit edilen bir blokun yıkılıp yeniden inşa edilmesi sürecinde diğer blok malikleri söz sahibi olmuyor.


Riskli olarak tespit edilen site bloğunun maliklerinin bu süreçte hak kaybı yaşamamaları adına bir avukat ile çalışmaları gerekiyor.



Kentsel dönüşümde arsa payı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön