26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm için 2 bin dava dosyası incelendi!

Kentsel dönüşüm için 2 bin dava dosyası incelendi!

rof. Dr. Yasin Sezer ve Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin, kentsel yenilemenin önündeki engelleri belirlemek amacıyla 2 bin dava dosyası inceleyerek, dönüşümün hızını kesen faktörleri inceledi.



Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Sezer ve Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin, kentsel yenilemenin önündeki engelleri belirlemek amacıyla 2 bin dava dosyası inceleyerek, dönüşümün hızını kesen faktörleri inceledi. 

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, "çarpık ve çürük yapılaşma kıskacındaki" büyükşehirlerin kurtuluş reçetesi olarak görülen kentsel dönüşümde istenen hızın yakalanamaması üzerine hukukçular harekete geçti. 

Prof. Dr. Sezer ve Bilgin, Türkiye'nin farklı illerinde görülen yaklaşık 2 bin imar davası dosyasını inceledi. 

Kentsel dönüşümü nelerin engellediği tespit edildi. Daha önce kaleme aldıkları İmar Kanunu Uygulama Rehberi kitabını, kentsel yenilemeye göre güncelleyen ikili, engellerin aşılması için yapılması gerekenleri kitapta sıraladı. 

Tarafların yeterli bilgi sahibi olmaması nedeniyle çeşitli endişelerin ve ihtilafların yaşandığını kaydeden Prof. Dr. Sezer, şunları ifade etti: "İnsanların kafası karışık, hak kaybına uğramaktan korkuyorlar ve bu nedenle dönüşüme ya hiç sıcak bakmıyorlar ya da süreç içinde mahkemeye başvuruyorlar. 

Belediyeler ve inşaat sektörü de bu konuda tam olarak bilgi sahibi değil. Tüm bunlar bir araya gelince, dönüşüm sancılı ve ağır ilerliyor." 


Ankara 24 Saat


Geri Dön