23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm ısıtma sektörünü canlandıracak!

Kentsel dönüşüm ısıtma sektörünü canlandıracak!

Isıtma sektörü, kentsel dönüşüm ile büyüyecek Geçen yıl 2.6 milyar TL'lik pazar büyüklüğüne ulaşan ısıtma sektörü, özellikle inşaat sektörü yatırımlarındaki artışla birlikte büyümesini hızla sürdürüyor..



Türkiye'de son yıllarda konut, işyeri ve alışveriş merkezlerinin tamamında klimanın sağladığı konfor şartlarının bulunması isteniyor. Bu durum sektöre olan talebi de hızla artırıyor. Bu açıdan önümüzdeki dönemde özelikle kombi, kazan, klima ve radyatör gibi ana ürünlere yönelik talebin artacağı öngörülüyor. Türk ısıtma sektörü Avrupa'nın en büyük ilk beş pazarı arasında yer alıyor. Türkiye ısıtma ve soğutma pazarı 2012 yılında yaklaşık yüzde 6 civarında büyüdü. Bu artışla beraber Türkiye ısıtma pazarının büyüklüğü 2012 sonu itibariyle yaklaşık 2,7 milyar TL'ye, soğutma pazarı 2,6 milyar TL'ye ve toplam pazar büyüklüğü ise 5,3 milyar TL seviyesine ulaştı. 2011 yılında kombi pazarının büyüklüğü 900 bin civarlarında iken bu rakam 2012 yılında 850 bine düştü, önümüzdeki dönemde pazarın 900 bine, daha sonra ise 1 milyona çıkacağı öngörülüyor. 


¦ Panel radyatör 


Türkiye Avrupa'nın panel radyatör üretim merkezi konumunda yer alıyor. Ülkemizdeki kumlu kapasitenin 20 milyon adetin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte Türkiye'nin panel radyatör ihtiyacı yıllık 5 milyon adet civarında. Avrupa'nın ihtiyacı ise yaklaşık 23 milyon adet ve bunun yaklaşık yüzde 40'ı Türkiye'den sağlamyor. 2013 yılında özellikle inşaat sektöründe, kentsel dönüşüm hareketlerinin sektöre olumlu katkısı olacağı öngörülüyor. 


Ayrıca Türkiye'de doğalgazın giderek yaygınlaşmasının çok önemli bir gelişme olduğu ifade ediliyor. 

Bu alanda 2013'te daha fazla aktivite gerçekleşeceği ve özellikle İzmir, Adana, Gaziantep, Trabzon, Diyarbakır gibi illerdeki taleplerin sektöre olumlu etki yapacağı belirtiliyor. 

Pazarı hareketlendirecek bir diğer konu ise eski cihazların yenileriyle değiştirilmesi. Türkiye'de çalışan yaklaşık 8 milyon duvar tipi cihaz bulunuyor. Bunların bir kısmı her geçen yıl değiştiriliyor. Değişimin de toplam pazar içindeki payı yıldan yıla artıyor. 2012'de bu değişim pazarının yaklaşık yüzde 25 mertebesinde olduğu tahmin ediliyor. 2018-19 yıllarında ise yüzde 50 mertebesine ulaşıp, üzerine çıkacağı düşünülüyor. Batı Avrupa'da, doğalgazın 40-50 yıldır kullanıldığı ülkelerde değişim pazarı yüzde 95 ve üstü mertebesine geldi. Dolayısı ile önümüzdeki 20 yıl içinde bu değişim pazarının Türkiye'de daha da büyümesi bekleniyor. 


¦ Enerji yoğun 


İklimlendirme sektörü, gerek sanayide gerekse binalarda enerjiyi yoğun kullanan bir sektör. Evlerde tüketilen enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutma gibi iklimlendirme cihazlarının kullanımından kaynaklanıyor. İklimlendirme sektörü sanayicisi de üretirken enerjiyi yoğun biçimde kullanıyor. Bu noktada enerji verimliliği konusu büyük önem taşıyor. Sektör aktörleri, Türkiye'de yüksek verimli cihazlar, ısıtmada yoğuşmalı sistemlerin, klimada inverter sistemler ve yenilenebilir enerjiler ile çalışan sistemler, ısı pompaları ve güneş enerjisi sistemlerinin teşvik edilmeleri gerektiğini belirtiyorlar. 


Yeni Asır




Geri Dön