19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar mecliste!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar mecliste!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalardaki asbest kullanımı ve asbestli binaların yıkımı TBMM gündemine taşındı..



Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalar mecliste!


CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binalardaki asbest kullanımına ve asbestli binaların yıkımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kayışoğlu sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti.


Kayışoğlu önergesinde "Büyükşehirlerde çöküntü alanlarının yeniden imarıyla gündeme gelen kentsel dönüşüm kapsamında depreme dayanıksız olduğu düşünülen birçok site ve bina yıkılmakta, yerlerine yenileri yapılmaktadır. Daha güvenli ve şehircilik anlamında daha özel koşulların oluşturulması için bir fırsat olarak görülen kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleşen site ve binaların birçoğunda yalıtım malzemesi olarak asbestin kullanıldığı bilinmektedir. 


Binalarda en yaygın kullanım alanları çatı, yer ve tavan kaplamaları, yalıtım amaçlı püskürtme kaplamalar, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kaloriferler, kazanlar, asbestli çimentodan imal edilmiş ürünler, conta elemanları, atık su boruları ve derzlerdir." diyerek 4 soru sordu.


Kayışoğlu'nun soruları

1. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı gerçekleşen binalarda asbest kullanımıyla ilgili bir envanter çalışması söz konusu mudur?

2. Asbestli binaların yıkımı sırasında usulüne uygun yıkım gerçekleşmiş midir?

3. Yıkım sırasında konunun uzmanları görev almış mıdır?

4. Asbestli atıklar hangi yöntemle imha edilmiştir?




Geri Dön