20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımının kapsamı genişletildi!

Kentsel dönüşüm kira yardımının kapsamı genişletildi!

2012'de başlatılan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 662 bin bağımsız bölümün dönüşümü gerçekleştirildi.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dönüşüm projelerine destek veriyor. Bu kapsamda kentsel dönüşüm kira yardımının şartları da genişletildi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye'nin her bölgesinde kentsel dönüşüm projelerine destek veriyor. 2012'de başlayan kentsel dönüşüm hamlesiyle bugüne kadar 662 bin bağımsız bölüm kentsel dönüşüm kapsamına alındı. 

Bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm projelerinde başta kredi desteği olmak üzere 8.5 milyar TL kaynak aktarıldı.  Gelecek 20 yıl içerisinde 6.7 milyon bağımsız bölümün dönüştürülmesi hedefleniyor. 

Kentsel dönüşüm projeleri bu kadar desteklenirken ev sahipleri ve kiracılarda hükümetten destek bekliyor. Dönüşüm kapsamına alınan binalardaki maliklerin mağduriyet yaşamaması adına hak sahiplerine kira yardımı yapılıyor. Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 

Kanun kapsamında kentsel dönüşüm kira yardımı şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. Mevcut yasaya göre anlaşma ile tahliyesi gerçekleştirilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabiliyordu.

Yeni düzenleme ile bu hüküm şu şekilde değiştirildi; "Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine, kiracılarına ve yapıda ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahiplerine geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir."

Buna göre, konut veya iş yeri tahsisi ya da kira yardımı için yapıda ikamet etmek şartı yalnız sınırlı ayni hak sahiplerinde aranacak. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların malikleri ve kiracılarından bu koşul aranmaksızın kira yardımı yapılacak.

Yeni kanuna göre kentsel dönüşümde mülkiyetini belgeleyemeyen vatandaşlara kira yardımı ve kredi kullanım hakkı sağlanabilecek. 


Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tam metni!

Hangi ilde ne kadar kentsel dönüşüm kira yardımı alınır?

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön