25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Kentsel dönüşüm kapsamında konut ve iş yerleri yıkılan kimseler için mümkünse geçici konut ve iş yeri tahsis ediliyor, mümkün değilse kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?



Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

4 Ağustos 2012 tarihinde 28374 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan  Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğine göre, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında konutu ya da iş yeri yıkılan kimselere yer tahsisi ya da kira yardımı yapılıyor.


Kat malikleri, kentsel dönüşümden faydalandığı her gayrimenkulü için kira yardımı alabiliyor. Örneğin riskli alanda iki dairesi olan bir vatandaş söz konusu gayrimenkulleri için ayrı ayrı kira yardımı talep edebiliyor.


Kira yardımı başvuruları

Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı için başvurular uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma; uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda ise, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğe yapılıyor.


Konu ile ilgili hükümler aşağıda yer alıyor;


Kira yardımı yapılması

MADDE 15 – 

(1) Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanı içerisindeki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya idarece belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, İdarece kararlaştırılacak aylık kira bedeli yardımı yapılabilir.


(2) Birinci fıkrada belirtilen yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, İdarece belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.


Tahliye

MADDE 16 –

 (1) İdare ile anlaşma yapan taşınmaz malikleri, İdarece belirlenecek takvime göre on beş gün içinde var ise su, elektrik, telefon ve doğalgaz gibi hizmet ve emlak vergisi gibi vergi borçlarını ödeyerek yapıyı boş olarak idareye teslim eder.


Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru formu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön