20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Sipahi bugünkü köşe yazısında kentsel dönüşüm çalışmalarının nasıl olması gerektiğini kaleme aldı.



Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Deniz Sipahi bugünkü köşe yazısında kentsel dönüşüm çalışmalarının nasıl olması gerektiğini kaleme aldı. İşte Sipahi'nin o yazısı...

Avrupa'ya, dünyanın herhangi bir yerinde kıskandığım  şey kentleşmedir. Yüzyıllardır Paris korunmuştur; Prag öyle, Roma, Berlin öyle...Gelişme, değişim olmuyor mu, nüfus artmıyor mu? Elbette oluyor.

Ama yenileşme eskisi korunarak yapılıyor. Yeni inşa edilen binalar eskiye benzetiliyor. Kentin siluetini bozmadan inşa ediliyor. Durum böyle olunca da çarpık kentleşmenin önüne geçilmiş olunuyor.

Kentsel dönüşüm nasıl olmalı?

Türkiye'de birçok alanda büyük değişim yaşadı. Örneğin teknoloji kullanımında oldukça ilerdeyiz. Sanayide çarklar dönüyor. Savunma sanayinde önemli aşamalar kaydedildi. Ama ne yazık ki kentsel dönüşümde sınıfta kalındı. Kentsel dönüşümü romantik bir kavram gibi algılamaya başladı. Bu algı bence Türkiye'nin en büyük problemlerinden biri hale geldi. Eskiyi yıkıp yenisini inşa etmek gibi anlayışa sahip olduk. Yenisini yaparken kentin altyapısına dikkat etmeliyiz. Fakat dikkat etmemekle beraber bu yenilemeye geç kalıyoruz. 

Kastamonu’nun Bozkurt, Bartın ve Sinop’taki yaşananlar çok yanlışımız olduğunu ortaya koyuyor. Bilim insanlarına göre Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki felakete Ezine Çayı’nın yatağının daraltılması sebep oldu. Eski sellerde 400 metre genişliğe yayılan çay, 15 metreye sıkıştırılınca tsunami gibi taştı. Bu ilk değil, son da olmayacak. Türkiye sadece büyükşehirlerinde değil, her yerde bu değişimi hızlandırmalı.

İstanbul'da kentsel dönüşüm hızlandırılmalı!


 


Geri Dön