23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm sırası Balat'ta!

Kentsel dönüşüm sırası Balat'ta!

İstanbul'un 4'üncü büyük kentsel dönüşümü, metruk binalarıyla ünlü Balat'ta yapılacak



Sulukule Tarlabaşı ve Zeytinburnu'ndan sonra dördüncü büyük kentsel dönüşüm, Balat'ta başlıyor.  Bölgedeki binalar tarihi dokuya uygun şekilde yenilenecek. Fatih Belediye Başkanlığı, Fener ile Ayvansaray arasında ve sahil kesiminde yenileme alanları için ihale açmıştı.

Devlet kararı
İhale, Ayvansaray ve Mürselpaşa Caddesi ve çevresindeki 59 yapı adası ve 909 parseli kapsıyor. Projenin uygulanacağı alan, surların üst kısmında 79 bin 335 ve surun alt tarafında ise 200 bin 10 metrekare olmak üzere toplam 279 bin 345 metrekare olacak.

İhale kapsamında, üzerinde bina bulunan ve bulunmayan tüm arsaların, tarihi dokuya uygun binalar inşa edilerek yenilenecek. Balat, daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm yapılacak bölge olarak belirlenmişti.

İhale, 18 Nisan 2007'de Fatih Belediyesi Encümeni tarafından gerçekleştirildi. Balat'ta bulunan binaların yaklaşık 500'ü 1. ve 2. dereceden tarihi eser.

Dönüşüme tepki var

Balat'ta kentsel dönüşüme start verilmesi, bölge sakinlerinin tepkisine yol açtı. Evlerinin yıkılacağından, Tarlabaşı ve Sulukule'de yaşanan sürecin burada da tekrarlanmasından endişe duyan vatandaşlar, semtlerine sahip çıkmak için dernek kurdu. Derneğin kurucusu tasarımcı İrfan Pulcu, Fener Rum Patrikhanesi'nden Ayvansaray'a kadar uzanan ön bölgedeki 2 parselin, Vodina Caddesi'nin yenileme alanı ilan edildiğini belirterek, şunları söylüyor:

"2006'da Bakanlar Kurulu'nun aldığı kamulaştırma kararı bizim bölgemizi de kapsıyormuş. Fener-Balat-Ayvansaray da yenileme alanı ilan edilmiş, haberimiz yok." Belediyenin bölgede restorasyon değil yenileme yapacağını öne süren Pulcu, proje kapsamına giren alanın yüzde 53'ünün konut olarak kalacağını yüzde 48'inin ise işlevinin değişeceğini söyledi. Pulcu, belediyenin inşaatlar başlamadan tapularını almak istediğini de iddia etti.
Gazete Habertürk


Geri Dön