26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yabancılaştırıyor!

Kentsel dönüşüm yabancılaştırıyor!

Kentsel dönüşüm yabancılaştırıyor. Dönüşüm için yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında yıkılan dükkanlarda var. Yeni projede devasa siteler yapılırken, dükkanı yıkılan esnaf için yeni dükkan düşünülmemiş.



TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mahalle kültürünü yok eden imar politikalarına tepki gösterdi. Türkiye'nin 81 ilinde 3 bin 12 şantiyesi ile eski işyeri ve konutların yıkılarak kentsel dönüşüm seferberliği adı altında yeni yerleşim yerlerinin yapıldığını belirten Palandöken "Kentsel dönüşüm programı çerçevesinde her ilimizde şantiyeler kuruldu. Dönüşüm için yıkım yapılan mahallelerde evlerin yanında yıkılan dükkanlarda var. Yeni projede devasa siteler yapılırken, dükkanı yıkılan esnaf için yeni dükkan düşünülmemiş. Site kültürü insanları birbirlerine yabancılaştırıyor, yainızlaştırıyor. Site kültüründen bıkan insanların tekrar mahalle kültürüne dönmesi kaçınılmaz" dedi. 


Planlı kentleşmenin arzu edilen bir süreç olduğunu, ancak böyle bir uygulamanın gerçekleşmediğine işaret eden Palandöken, "Yeniden inşa edilen yerlerde bugüne kadar 638 bin 707 adet konut üretilirken 513 ticaret merkezi yapılmıştır" ifadelerini kullandı. 


Aydınlık


Geri Dön