28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde arsa payı karmaşası!

Kentsel dönüşümde arsa payı karmaşası!

Kentsel dönüşümde arsa payı karmaşası yaşanıyor. Kentsel dönüşüm sürecinde taşınmaz sahiplerini bekleyen en büyük sorunlardan biri hatalı belirlenmiş arsa paylarının düzeltilmesi sorunu olarak öne çıkıyor.





Arsa payı; kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken, ana yapının veya yapıların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında arsadan pay verilmesi olarak tanımlanıyor. 


Arsa paylarının hakkaniyete ve yasalara uygun paylaştırılmasında, ilgili kurum ve işletmelerin olayın önemine veya bilgisine vakıf olmadığından arsa paylan gelişi güzel bölmek suretiyle paylaştırılmakta. Hatalı arsa payında sorun ise bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde ortaya çıkıyor. Bina yıkılmadan önce her biri eşit olan bu bağımsız bölüm sahiplerinin, bina yıkılıp arsa tapusuna dönüldüğünde bir daire bedeline yakın hak kaybı yaşamaları veya bir daireye yalan hakka kavuşmaları anlaşmazlıklara sebep oluyor. Kentsel dönüşüm sürecinin kanunun emredici hükümleri sebebiyle riskli bina, riskli bölge gibi kesin yıkımla sonuçlanacak süreçleri başladığında sürecin çok hızlı işleyip yıkımla sonuçlandığı da düşünüldüğünde bina yıkılmadan önce zamanında önlem alınması gerekiyor. 


Yeni Mesaj


Geri Dön