20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde bina yıkımı için nasıl anlaşma sağlanır?

Kentsel dönüşümde bina yıkımı için nasıl anlaşma sağlanır?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu Kentsel dönüşümde bina yıkımı için nasıl anlaşma sağlanır sorusuna cevap verdi..



Binamızın yıkılıp yeniden yapılması için müteahhitle anlaştık. Ama zemin kat daire sahibi dairesinin yeni binada küçüldüğünü ileri sürüp karara katılmıyor. Oysa daire alanı küçülmüyor. Kendisi dairenin etrafındaki balkonu dairesine katmış, böylece dairesini büyütmüş, şimdi bu alana denk gelen bir daire talep ediyor. Buna hakkı var mı? Bir de "Binada dayanıksızlık raporu aldım, bu nedenle kiracı çıktı zarar ettim aidat ödemem" diyen var. Buna hakkı var mı? • C.A. 


Bir müteahhitle kat karşılığı inşaat için anlaşma yapılacak ise tüm bağımsız bölüm maliklerinin buna katılması şarttır. Bir bağımsız bölüm malikinin dahi katılmaması halinde o anlaşma olmaz. Zira bu konuyu kentsel dönüşüm sorulan çerçevesinde de yanıtlarken üçte iki oyla bu iş olmaz, tüm bağımsız bölüm maliklerinin kabulü lazım demiştim. Sebebi çok açık, mülkiyet hakkına tecavüz edilemez. Karara karşı çıkan kişinin bir bağımsız bölümü olduğu için onun mülkiyet hakkı vardır ve zorla elinden alınamaz. Bu durumda tek çare, muhalefet eden vatandaşı ikna etmektir. 


Ancak okuyucumun olayında muhalif kalan zemin kat daire sahibinin haklı olduğunu iddia etmiyorum. Kendisi hakkını kötüye kullanmıştır, zira deniliyor ki dairesinin çevresindeki balkonu daireye katarak geniş bir kapalı alan elde etmiştir. Şayet diğer bağımsız bölüm malikleri, balkon kapatılırken hukuki müdahalede bulunup buna engel olsalardı ve eski hale getirme talebi ile dava açsalardı, bugün bu problemi yaşamayacaklardı. 


Zira diğer bağımsız bölüm maliklerinin mahkeme karan ile balkonun daireye katılması eylemini engelleme ve dairenin projedeki haline gelmesini sağlama imkanları vardı, halen de var. Geleyim aidat konusuna. 

Bir bağımsız bölüm maliki, kesinleşmiş işletme projesinde belirlenen aidatı ödemek zorundadır. Depreme dayanıksız raporu alınması aidat ödememe nedeni olamaz. Bağımsız bölüm kirada da olsa boş da dursa aidat ödenecektir. Ödenmemesi halinde icra yoluna başvurmak mümkündür. 


Tamer Heper-Posta


Geri Dön