27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Evi kentsel dönüşümde olan milyonlarca vatandaşa kira ve taşınma yardımı yapılıyor. Peki, söz konusu yardımdan nasıl faydalanılır? İşte detaylar...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından milyonlarca vatandaşa kira ve taşınma yardımı yapılıyor. Takvim'de yer alan habere göre; ev sahiplerine kira desteği sağlanırken kentsel dönüşüme verilen evlerde kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği parası ödeniyor. Yapılacak yardım tutarları kentsel dönüşüm yapılan illere göre belirleniyor.

KİRACILARA 2 BİN 300 TL TAŞINMA DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILIYOR! 

Kentsel dönüşüm kira yardımları kapsamında kiracılara taşınma desteği altında en düşük bin 430 TL ve en yüksek 2 bin 350 liralık taşınma yardımı desteği ödemesi yapılıyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

Taşınma desteği almak için başvuru yapılan kişinin evinin kentsel dönüşüm kapsamı altında riskli yapı olması nedeni ile yıkılması zorunluluğu bulunuyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR? 

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı alınan konutun tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları gerekiyor. 

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR? 

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanıyor ayrıca başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul ediliyor. 

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR? 

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı da başlıyor. 

18 AY BOYUNCA 

Kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira yardımı 18 ay sürüyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden yararlanamıyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

BAŞVURU GEREKİYOR 

Kira yardımı alabilmek için tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinden yayınlanıyor. 
 
2021 kira yardımı nasıl alınır? İşte başvuru sayfası!


Geri Dön