28 / 03 / 2024

Kentsel Dönüşüm'de Samsun'da ilk kepçe Saathane'ye vurulacak!

Kentsel Dönüşüm'de Samsun'da ilk kepçe Saathane'ye vurulacak!

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan ŞARA, Kentsel Dönüşüm kapsamında Saathane Meydanı’na ilk kepçenin bir hafta içerisinde vurulacağını ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınan yerlerin yıkımına başlanacağını açıkladı...



Samsun’daki kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan ŞARA, kentsel dönüşüm ile ilgili Samsun’da yürütülen birçok projelerinin olduğunu söyledi. Samsun’un ve Türkiye’nin gündeminin şu anda kentsel dönüşümler olduğunu belirten Sayın Kenan ŞARA, “Şehrimizin bu kentsel dönüşümlerle sağlıksız binaları yenilendiğinde Samsun artık tam yaşanabilir şehir haline gelebilecek” dedi.


Saathane Meydanı ile ilgili olarak hukuken hiçbir sorunlarının olmadığını ifade eden Sayın Kenan ŞARA, “Biz geldiğimiz günden beri insanlar buranın düzenlenmesini istiyorlar. Burası gerçekten içinde Bedesten ve Taşhan gibi tarihi eserleri olan ama kimsenin farkına varamadığı bir alandır. Etrafı gecekondulaşmış, kuşatılmış bir alan. Bizden insanlarımız buraların düzeltilmesi ve düzenlenmesini istedi. Burada yapılan ticaret; genelde naylon gibi şeyler satmak. Bu ticaret ile bizi eleştiriyorlar. ‘Samsun’un ticaretini öldürüyor’ diye. Naylonu burada satmasınlar, gitsin şehrin dışında satsınlar. Naylon bidonu için insanlar buraya gelmesin. İnsanlarımızın bizden talebi burayı düzenlemekti, biz de bu kararı aldık. Bununla ilgili kamuoyunda bizim üzerimize geldiler. Biz bu projenin halkımızın yararına olduğunu bildiğimiz ve inandığımız için geri adım atmadık. Şu anda proje yürüyor. Bütün imar planları yapıldı. Kamulaştırma aşamasındayız. İlk etapta kamulaştırma olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile anlaştık. Buğday Pazarı Caddesi’ndeki 17 tane sıra dükkanlar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne aitti. Onların yaklaşık 180 milyar TL’nin üzerinde bedellerini ödedik, kamulaştırmayı tamamladık. İcra marifeti ile buradaki dükkanlara yasa gereği 15 gün içerisinde tahliye etmeleri gereğini kendilerine tebliğ edildi. Bu sürede doldu. Şimdi yine icra marifetiyle tespit yapıyoruz. 3-5 gün daha süre verdik. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bunların paralarını ödedik, yıkacağız. Hukuken şu anda hiçbir sorun yok. Saathane Meydanı’na ilk kepçe bir hafta içerisinde vurulacak. İlk olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız yerleri yıkacağız” diye konuştu. 


“MİNİBÜSLER KALKACAK”

Minibüslerin toplu ulaşım aracı olmadığının altını çizen Sayın Kenan ŞARA, “Dünyada böyle bir şey yok. Böyle bir ulaşım modeli yok. Biz bu arkadaşlarımıza defalarca söyledik. ‘Gelin otobüsleşin’ dedik. ‘Otobüsleşerek bu taşımacılığın hepsini siz yapın, biz belediye olarak bunun içinde olmayalım. Bütün pastayı siz alın’ dedik. Otobüsleşmeleri şirketleşme demek oluyor ki, bunu beceremediler. Minibüs olarak çalışmakta ısrar ediyorlar. Israr ettikleri için bu duruma geldiler. Şimdi minibüsçüler ‘mahkemeyi kazandık’ diyorlar. Mahkemeye gittiğimizde mahkeme bize ‘raylı sistem kurdun ama bunun ring seferlerini kur ki ondan sonra minibüsleri kaldır’ diyor. Biz şimdi onları hazırladık. Bizim bugün bunu yapmamamızın sebebi ,bu işleri minibüsçü arkadaşlara yaptırmaktı. Minibüsçülere bütün taşımacılığı ‘siz yapın’ dedik. Minibüsçü arkadaşlarla konuşurken ‘bizim doğru söylediğimizi’ kendileri de söylüyor ama bunu gerçekleştiremiyorlar. Mahkeme bize ‘ring hatlarını kurun’ deyince biz de otobüs satın alarak bu işi kendimiz yapıyoruz. Bu onların gelirlerini düşürecektir. Ama buradaki kusur; sanıyorum, biraz da onlarda. Zaman içerisinde minibüs esnafının da otobüsleşerek bu işe devam edeceğine halen inanıyoruz ve minibüsler kalkacak. Biz istesek de istemesek de minibüsler kalkacak” şeklinde konuştu.



 Samsun Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön