29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde vatandaşın cebinden para çıkmayacak!

 Kentsel dönüşümde vatandaşın cebinden para çıkmayacak!

İstanbul’un merkezindeki Okmeydanı’nın dönüşüm planı ve projesi hazır. 4 mahalleyi ilgilendiren projede mevcut imar hakkından daha fazla verilerek, fazla kısım yeni dairenin finansmanını karşılayacak. Böylece yeni daire için vatandaşın cebinden para çıkma



 Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 4 mahalleyi ilgilendiren Okmeydanı’nın tapu ve dönüşüm planını VATAN’a anlattı. İşte plan ve proje:


84 MAHALLE: Okmeydanı, 1 milyon 650 bin metrekarelik bir alan. Bu alanın 800 bin metrekaresi üzerinde dağılmış binalar var. Bu bölge Piyalepaşa, Fetihteşe’nin tamamı, Kaptanpaşa ve Keçecipiri mahallelerinin bir kısmını kapsıyor. Bu binaların içinde de yaklaşık 3 bin parsel ve 5 bin bina var. Bu bölge imarlı bir yer değil. Yani bölgenin tapu sorunu var. Burası Milli Emlak’ın malı. Bunun için planlama sürecine girdik. 5 binlik planı yaptık. Büyükşehir’den geçti, Anıtlar Kurulu da onayladı. 


81/1000 PLANDA KARAR: 1/1000’lik’te de şu anda son kararları verip 33 ila 40 tane dönüşüm alanı oluşabilecek planlamayı kordine ediyoruz. Binlik planda da şimdi resmi prosedürü işleteceğiz. Yıl sonuna kadar tapuları vermeye başlarız. Tapuları da insanlara, nerede-ne kadar imar hakkı olduğunu, hangi proje alanı içinde ne kadar hissesi olduğunu tarif ettiğimiz bir planmayı önümüze koyup, bu şekilde vermeyi düşünüyoruz. 


- MEVCUT İMAR HAKLARI: Bölgede herkes burada kalalım, yeşil alanımız olsun, daha medenice yaşayalım, altında otoparkları olan siteler olsun istiyor. 2 değere dikkat ediyoruz. Biri arsa, diğeri üzerindeki binasının değeri. Bugün herkes bulunduğu dairesine sahip olsun ama yeni dairesi için de para vermesin. Yani bugün 100 metrekare dairesi olan bir adama, müteahhit payı olarak eğer siz mesela 170 metre imar hakkı veriyorsanız, yarısı müteahhide yarısı kendisinde kalsa, yeni dairesi olurken de cebinden bedel ödemez. Bedel ödemek zorunda kaldığı kısım sadece arsa payı olsun. Eğer ona da parası yoksa o zaman yüzde 50 değil de hakkından daha fazla fedakarlık yaparak, yine dairesini alarak bu finansmanını bulabilir. Amaç, bu insanların mevcut metrekarelerini finansman paylarıyla büyütmek ve herkesi burada tutacak bir adalet oluşturmak. 


- GELECEĞİN ŞEHRİ: Yılbaşına kadar tapuları vermeye başlarız. Sonrasında, insanların planlarımızdaki 40 adet dönüşüm ve yapılaşma bölgesi için taleplerine bakacağız. ‘İstiyorum’ diyerek dilekçe verirlerse o alanda dönüşüme start veririz. 2013’te Okmeydanı insanı gelecekteki yeni şehrini konuşmaya başlayacak.


Vatan


Geri Dön