19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?

Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?

Kentsel dönüşüm projelerinden yararlanmak isteyen vatandaşların en çok merak ettiği hususlar arasında riskli yapıların yıktırma masraflarının kim tarafından karşılanacağı yer alıyor. Buna göre kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?



Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?

Kentsel dönüşüm projelerinden yararlanmak isteyen vatandaşların en çok merak ettiği hususlar arasında riskli yapıların yıktırma masraflarının kim tarafından karşılanacağı yer alıyor. 


Kentsel dönüşümde ev sahiplerini rahatlatacak 25 cevaba göre "Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?", "Yıktırma masraflarını kim karşılayacak?", "Kiracı olanlara yardım edilecek mi?" gibi soruların yanıtı şu şekilde karşımıza çıkıyor:


Yıktırma masraflarını kim karşılayacak?

Binanızın dönüşümü için eğer müteahhit ile özel bir anlaşma yapıldıysa yıkımı müteahhit firma yapabilir. Yıktırma işlemi Bakanlık veya Belediye tarafından yapılırsa, yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilicek. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının hakları oranında ipotek koyacak ve bunu hak sahiplerine bildirecek.


Yıkım aşamasında müteahhitle anlaşma nasıl sağlanacak?

Öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilecek. Bina sahipleri Yıkım aşamasında müteahhitler ile anlaşma yapabilecek ve şartları aralarında özel bir anlaşma ile sağlayabilecek.


Kiracı olanlara yardım edilecek mi?

Anlaşma ile tahliye edilen yapılarda ki kiracı veya ayni hak sahibi olanlara da geçici kira ve konut yardımı yapılabilecek.


Anlaşma ile tahliye edilen binalardaki kat maliklerine yardım yapılacak mı?

Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların mâliklerine ve mâlik olmasalar bile bu yapılarda kiracı olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere konut, işyeri, arsa veya dönüşüm projeleri özel hesabından kredi veya konut sertifikası verilebilir.


6306 sayılı yasaya göre yıkım kararının iptali!




Geri Dön