19 / 04 / 2024

6306 sayılı yasaya göre yıkım kararının iptali!

6306 sayılı yasaya göre yıkım kararının iptali!

6306 sayılı yasaya göre yıkım kararının iptali nasıl gerçekleşir? Binası "riskli" olduğu yönünde tespit edilen kat malikleri bu duruma nasıl itiraz edebilir? İşte Kentsel Dönüşüm Kanunu esasları...



6306 sayılı yasaya göre yıkım kararının iptali!

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasına göre, riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor. Tespit sonucu Bakanlığa veya İdareye bildiriliyor. 


Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebilir. Verilen süre içinde yaptırılmadığı takdirde, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılır veya yaptırılır. 


Bakanlık, belirlediği alanlardaki riskli yapıların tespitini süre vererek İdareden de isteyebilir. Bakanlıkça veya İdarece yaptırılan riskli yapı tespitlerine karşı maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebilir. 


Bu itirazlar, Bakanlığın talebi üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanır. Bakanlık veya İdare tarafından yapılan tespit işleminin masrafı ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. 


Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.


Yukarıda yer alan bilgiler ışığında yıkım kararının iptali için ilk olarak malikin itirazda bulunması gerekiyor. İtiraz için gerekli olan diğer belgeler şu şekilde sıralanıyor:


- Riskli yapının maliki olduğunu belirten tapu fotokopisi

- İtiraz eden malikin nüfus cüzdanı fotokopisi

- Tapu müdürlüğünden gönderilen tebligat örneği


Vekaletname ile yapılacak itiraz başvurularında belgelere ek olarak riskli yapı malikine vekalet eden kişinin vekaletname örneği ve nüfus cüzdanı fotokopisi gerekiyor.


İtirazları inceleyecek olan teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile en az ikisi inşaat mühendisi olmak üzere, Bakanlık teşkilatında görev yapan üç üyenin iştiraki ile teşkil ediliyor. 


Yapılan incelemeler sonucunda riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum aynı şekilde ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Ve alınan yıkım kararı iptal edilmiş oluyor.


Afet riski raporu!
Riskli binalar nasıl tespit edilecek?


Geri Dön