26 / 04 / 2024

Serdar İnan: OnaltıDokuz gökdelenleri yıkım kararı ile ikinci hata yapılacak!

Serdar İnan: OnaltıDokuz gökdelenleri yıkım kararı ile ikinci hata yapılacak!

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, İstanbul’un tarihi dokusunun korunamadığına dikkat çekti. İnan, OnaltıDokuz gökdelenlerine önce ruhsat verilerek hata yapıldı, şimdi yıkım kararı ile ikinci bir hata yapılacak dedi...



Sultanahmet Camii’nin silüetini bozan OnaltıDokuz gökdelenlerinin rant uğruna yapıldığını söyleyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, İstanbul’un tarihi dokusunun korunamadığına dikkat çekti. İnan, "Önce ruhsat verilerek hata yapıldı, şimdi yıkım kararı ile ikinci bir hata yapılacak" dedi.


Her yere yüksek bina olmaz


İstanbul’un her yerinde yüksek bina olmasından yakınan İnan, “Devlet ruhsat verirse elbette oraya bina yapmak isteyenler çıkar. Ruhsat vererek bir hata yapıyorsunuz, ruhsatı alınmış bir binaya yıkım kararı vermek de ikinci bir hatadır. Oradan bir sürü yabancı insan gayrimenkul aldı. Türkiye’nin yurtdışında gayrimenkul ihracatını tamamen sıfırlarsınız. Siz ruhsat vermişsiniz milyar dolar yatırım yapacaksınız Türkiye’ye fabrika kuracaksınız, bu yurtdışında büyük bir yankı uyandırır. Zaten bir hata yaptık daha sonra bunu düzeltelim derken daha büyük bir hata yapmayalım” dedi.


Bugün TV’de Üç Nokta programına konuk olan Serdar İnan, inşaat sektörünü değerlendirdi. İstanbul’un her yerine yüksek bina yapılmasının tarihi dokuyu zedelediğini belirten İnan, bir iki yer seçip oranın modern şehir haline çevrilmesi gerektiğini vurguladı. İstanbul’un belli yerlerine izin verilerek yüksek bina yapılmasını ve buraların da İstanbul’un fotoğrafı olacağını kaydetti.


Eğitim ve denetim bozuk


İşçi güvenliği sorununu çözmek için yeniden kalkınma planı yapmak gerektiğini ifade eden İnan, Türkiye’de eğitimde ve denetimlerde bozukluk olduğuna dikkat çekti. Denetim içerisinde inşaat sektöründe çalışan işçilerin ilkokul bile okumadığının ortaya çıktığını dile getiren İnan şöyle konuştu: “İnşaata 100 kişi geliyor ertesi gün gidiyor, başka birileri geliyor ve bunların denetimleri çok zor. Bizde eğitimde bozukluk var, ilkokul öğretmeninden başlayarak üniversitesinden bütün meslek kuruluşlarına kadar bu Türkiye’nin genel meselesi. Sonucunda bu felaket ortaya çıkıyor. Türkiye eğitim planını baştan ele almalı. Sorunların sıfırlanmasına doğru gitmeliyiz.”


 Denizin kenarında çirkin bina


Serdar İnan, ‘Denizin kenarına bina yapmalımıyız’ sorusunu ise şöyle cevapladı: “Hangi şehirde yapacağız, neresinde yapacağız? Venedik en çok turist çeken ülkelerden ve suyun üzerinde bir yer. Onlar yapmış ve estetik yapmışlar.


Biz denizin kenarında çirkin yapmışız, binayı suçluyoruz. Türkiye’nin 6 bin kilometre denize sahili var. Üçüncü köprüyü öyle bir yapalım ki dünyaya örnek olsun. Neyi nerede nasıl yaptığınız çok önem­li. Türk milleti olarak biz çok şekle bakıyoruz. İnsanın ruhuna bakmamız lazım.”


Vergi baskısı altındayız


İnşaat sektöründe bu kadar rekabetin altında ciddi kârlar olmadığını söyleyen İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, “Devletin ciddi vergi baskısı var. Yüzde 18’lik vergi artışı bizi de çok ciddi etkiledi. İnşaatçılar aslında iyi savaşçılardır. Sanayideki çalışan işçiyi getirip de inşaattaki o koşullarda çalıştıramıyorsunuz” dedi.


İşçi baret takmak istemiyor


İnşaatçılar olarak bu iş için ciddi paralar ödediklerini ifade eden İnan, “Mevzuat var, iş güvenliği uzmanlığı var. İşçi kardeşimize diyoruz ki baretinizi takın arkasına da adam koyuyoruz gidince o bareti kafasından çıkartıyor. İş kazası o anda da olabiliyor. Biz sektör olarak büyük bir zinciriz bu zinciri bütün halkalarımızla sağlam yapmak zorundayız” dedi.



Bugün 


Geri Dön