29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde terk raporu almak gerekli mi?

Kentsel dönüşümde terk raporu almak gerekli mi?

Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu kentsel dönüşümde terk raporu almak gerekli mi sorusunu yanıtladı. İşte yazı...



Ankara'da 52 yıllık apartmanımız yöneticinin başvurusu sonrası depreme dayanıksız çıktı ve kentsel dönüşüme girdik. Fakat bir müteahhitle anlaşmak yerine bazı apartman sakinleri 'kendimiz tapudan terk raporu alalım ve nasıl bir proje çizilmeli şartları belirleyelim' şeklinde görüş bildirdiler. Şimdi terk işlemleri için bekliyoruz, bu yapılması gerekli ve faydalı bir işlem midir yoksa boşuna zaman kaybı mı? Bir diğer sorum da şu olacak: Teras ve zemin katındaki dairelerin arsa payları küçük, oysa evin m2'si büyük. Bu durumda apartman yıkıldığında hangisi baz alınacak, arsa payı mı yoksa evin ölçülen m2 mi? Anlaşamıyoruz, yasal yollara başvurulursa hangi görüş kazanır? 



Öncelikle bu konunun sık karşılaştığımız bir durum olduğunu belirtmeliyim. Eğer bu şartları belirleme süreci uzarsa, o zaman her açıdan zarar edeceğiniz bir tablo ortaya çıkabilir. Şahsen ben sizin yerinizde olsam hemen birkaç müteahhit firmayla görüşüp, en güvenilir olanını projeyle ilgili olarak yönlendirerek süreci başlatırdım. Bu tür durumlarda en doğru olan bilgi sahibi olarak hareket etmektir. Konuyla ilgili çok fazla emsal olduğu için internet üzerinden de bilgi sahibi.olmak mümkün. Ancak bu bilgilerin ilk aşaması hukuken haklarınızın eksiksiz olarak farkında olmanız. Kentsel dönüşümle ilgili çeşitli belediyelerin çağrı merkezleri var. Bu numaralan da arayabilirsiniz. Metrekare konusu ne yazık ki en büyük sorun. Ancak şu an mevcuttaki metrekareniz elde edilmiş haktır, apartmanınız 52 yıllık olduğu için. Dolayısıyla şu andaki mevcut durumdan yola çıkacaksınız. Ancak kötü niyetli kişi ve kurumların bu kayıt dışı gibi görünen metrekareyle ilgili sizi yanıltabileceğini unutmayın.Aynası iştir kişinin lafi, iyi niyetli müteahhitler için çok doğru bir tabir. Bence Ankara'da daha önce yaptığı binaları gördüğünüz, mümkünse daire sahipleriyle konuştuğunuz bir firmayla, kentsel dönüşümle ilgili bilgi sahibi olarak masaya en kısa zamanda oturmanızda fayda var. 



Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön