19 / 04 / 2024

Kiracı kentsel dönüşümde kira yardımı alabilir mi?

Kiracı kentsel dönüşümde kira yardımı alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusun sorduğu kentsel dönüşümde kira yardımı ile ilgili soruyu yanıtladı. İşte o yazı...



Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusun sorduğu kentsel dönüşümde kira yardımı ile ilgili soruyu yanıtladı. İşte o yazı...




Ben Kadıköy yakasında kiracıyım. Binamız kentsel dönüşüme girmiş, ev sahibi benim Mayıs sonunda çıkmamı istedi. Benim kira sözleşmemin bitiş tarihi 1 Haziran. Ancak benim bu yerden çıkmam halinde epey masrafım olacak ben kira yardımını kimden alacağım? 



İstanbul'da kentsel dönüşüm denildi mi akla ilk gelen semt Kadıköy'dür. Ama zannedilmesin ki depremde ilk yıkılacak Kadıköy'dür, hayır en büyük rant Kadıköy'dedir de onun için Kadıköy'e bir saldırı vardır. 


Üstelik kentsel dönüşüm adı altında orada pek çok kişi mağdur edilmektedir. Bir de müteahhitler ile bina sahipleri arasında oldukça yaygın ihtilaflar bulunmaktadır. Şimdi bunlara siz de katılıyorsunuz. 


Kentsel dönüşümde yardım alacak kimselere kamu yardımı yapılır. Şayet müteahhit veya sizin olayınızda olduğu gibi kiralayan size bir şeyler ödeyecek ise bunun adı yardım değil de tazminattır. Ancak bu tazminatlar konusunda müteahhidi veya kiralayanı zorlama imkanınız yok. Bunlar ancak anlaşma ile olur. Karşılıklı anlaşırsınız, size makul bir ödeme yaparlar siz de anlaşılan süre sonunda daireyi tahliye edersiniz. Yoksa sizin aleyhinize dava açılır, dava sonunda tahliyenize karar verilir ise bu yolla meskeni tahliye * edersiniz. Bu müteahhit ile bina sahibinin karşılıklı anlaşması halidir. 


Bir de binanız için dayanıksız raporu alınıp da kamunun müdahalesi söz konusu olmuş olabilir. 


Bu halde size ihbarda bulunulur ve altmış gün sonunda suyunuz elektriğiniz gazınız kesilir. Bundan sonra da size binayı tahliye etmeniz için yeni bir süre verilir. 


Neticeten şu kentsel dönüşüm işleri kanşıktır, sonunda mutlaka bir ihtilaf vardır ve birileri zararlı çıkacaktır ama bundan kimin zararlı çıkacağı tam olarak belli değildir. 


Bu şartlar altında kararı siz vereceksiniz, bu işi hangi yolla hallederseniz en az zararla atlatacaksanız o yolu seçeceksiniz. 


Posta/ Tamer Heper


Geri Dön