27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi ne kadar?

Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi ne kadar?

Kentsel dönüşüm kapsamında, anlaşma yapılarak tahliye edilen maliklere, kiracılara Bakanlık tarafından belli bir oranlarda kira yardımı yapılıyor. Peki, kentsel dönüşümde kira yardımı süresi ne kadar?



Kentsel dönüşümde kira yardımı süresi ne kadar?

Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız, hasarlı binalarınız yeniden yapımı,  takviye güçlendirmesinde kullanılmak üzere Kentsel Dönüşüm Kredisi (Kira Yardımı) alabilmeniz için Bakanlıklara başvuru yapmanız gerekiyor. 


6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi" hakkında kanun’un 5. maddesine göre; anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların maliklerine, kiracılara ve yıkılan riskli bina da işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da bankalardan kullanılacak krediler için faiz desteği yapılabiliyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın her yıl açıklamış olduğu kira yardımı bedelleri, illerin nüfus sayısına göre değişiklik gösteriyor, nüfusu az olan illerde kira yardımı tutarı da azalıyor. Kira bedelleri her yıl Türkiye İstatistik Kurumu'nun, tüketici fiyatları endeksi oranına göre güncelleniyor. Peki, kentsel dönüşümde kira yardımı süresi ne kadar?


Kat maliklerine yapılacak kira yardımı en fazla 18 ay olarak karşımıza çıkıyor. Kiracılar ise, taşınma masrafları da dikkate alınarak, bir defaya mahsus kira yardımı alabiliyor. Kira yardımı alan malikler kentsel dönüşüm kredisi faiz desteğinden yararlanamıyor. 


Kat maliklerinin kira yardımından faydalanabilmeleri için, tapu belgesi, adrese dayalı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi, riskli bina tespit raporu inceleme formu, konutun tahliye edildiğini gösteren adrese dayalı nüfus kayıt örneği ile, İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlükleri'ne diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne dilekçe yoluyla başvurmaları gerekiyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama!

6306 sayılı  Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında "Kira Yardımı Başvurusu" yaptıysanız, mevcut kanun, yönetmelik ve genelge çerçevesinde tamamlanması gereken eksik evrak bilgilerinizi bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. 



Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön