26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni model hazırlanıyor!

Kentsel dönüşümde yeni model hazırlanıyor!

"2019 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" kapsamında kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşların ihtiyaçlarına daha hızla cevap verilmek için yeni model hazırlandığı açıklandı.



Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı'nın ihdas edildiği 2012 yılından bu yana başta kurumsal ve bireysel kira yardımı, faiz desteği, kamulaştırma ve dönüşüm uygulamaları olmak üzere yaklaşık 8,1 milyar lira harcama yapıldı. 

6 ayda 397 bin konut için yapı kullanma izni

2017 yılına yaklaşık 817 bin olarak tahmin edilen konut ihtiyacına karşılık ise 823 bin konut yapı kullanma izni aldı. Bu yılın Haziran ayı itibarıyla yaklaşık 397 bin konut için yapı kullanma izni alındı. 

641 bin 423 konutun inşaatı tamamlandı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 2003 yılından beri inşaatına başlanan 831 bin 334 konutun 641 bin 423'ünün inşaatı, 2018 Eylül ayı sonu itibarıyla sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte tamamlandı.

Ulusal ve yerel düzeyde önceliklendirme

Kentsel dönüşüm kapsamında afet riski taşıyan alanların sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlar dikkate alınarak yenilenmesi, daha güçlü hale getirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için çalışmalar başlatıldı. Buüna göre, riskli alanlara yönelik kentsel dönüşüm uygulamaları için ulusal ve yerel düzeyde önceliklendirme yapılacak ve stratejiler üretilecek.

Bütüncül bir uygulama modeli

Kentsel dönüşüm projesinde, niteliği ve süreçleri iyi tanımlanmış, sosyo-ekonomik boyutları güçlendirilmiş ve katılımcı bir yaklaşıma dayanan bütüncül bir uygulama modeli hazırlanancak. Bu model ile mevzuat altyapısı oluşturulacak ve merkezi ve yerel idarelerin teknik, mali ve idari kapasiteleri bu doğrultuda güçlendirilecek. Yeni modeli destekleyecek, yerel ve merkezi uygulamaları yönlendirecek planlama kriterleri seçilecek.

Konutta arz-talep dengesi

Konut sektöründe arz ve talebin dengesinin sağlanması için  kapsamlı, güvenilir, düzenli veri altyapısı oluşturulacak ayrıca kentsel dönüşüm projelerinin sosyal boyutunun güçlendirilmesine yönelik analiz çalışmalar gerçekleştirilecek. 

Vatandaşlara teşvik

Kentsel dönüşüm projelerinde vatandaşın beklenti ve ihtiyaçları, sosyal ve kültürel değerleri ve katılımını gözetmesine teşvik verilecek. Bu kapsamda, sosyal analiz yöntemleri geliştirilerek saha uygulamalarına geçilecek ve sonuçlar tespit edilecek. 

Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek!

2019'da inşaat sektöründe neler değişecek?

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön