28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüme koronavirüs ayarı!

Kentsel dönüşüme koronavirüs ayarı!

Avcılar'daki yapıların, mevcut kat sayılarının korunup yenilenmesini öngören düzenleme kabul edildi. Koronavirüs önlemleri kapsamında evlerde uzaktan eğitime geçilmesi nedeniyle bina yıkım saatlerinde düzenleme yapıldı.



İstanbul’da 1999 Gölcük Depremi’nin ardından yeni yapılar için getirilen 4 kattan yüksek binalara izin verilmemesi nedeniyle Avcılar’da yenilenemeyen binaların mevcut kat yüksekliklerini “Saklı hak” kabul eden düzenleme geçtiğimiz ay İBB Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilmişti. Gazete Damga'da yer alan habere göre; Avcılar Belediyesi, kentsel dönüşüm kapsamında yıkıp yenilenmesine izin verilen binalardaki yıkım çalışmalarını, koronavirüs önlemleri kapsamında okulların tatil edilerek öğrencilerin evlerinde televizyon veya bilgisayar başında ders gördüklerini  zaman başladı. 65 yaş ve üstündeki  ilçe sakinleri de göz önüne alınıp yapılan ‘Koronavirüs Ayarlaması’ kapsamında eski binaların yıkımının saat 12.30’dan önce yapılamayacağı müteahhitlere açıklandı. Yenilenmesine karar verilen ‘Öncel Apartmanı’nın binanın yapımını üstlenen firmanın müteahiti İlker Akıncı, “Koronavirüs önlemleri kapsamında çocukların evde eğitim görmeleri ve yaşlıların dışarı çıkamadığı göz önüne alınarak saat 12.30’da yıkıma başladık. İBB ‘den kabul edilen yeni düzenleme ile bina yine 6 kat yüksekliğinde 52 daire ve dükkanlardan oluşacak. 6 kat yapılacak. Normalde 4 günde bitecek yıkımı 1 haftada bitirdikten sonra yeni binayı 24 ay içerisinde tamamlayacağız” diye konuştu.

12 buçuk kuralına uyuldu

Avcılar’da daha önce bir bankanın zemin katını kullandığı Reşitpaşa Caddesi’nde 4 kattan meydana gelen binanın da kentsel dönüşüm sonucunda yıkımı yine saat 12.30 esas alınıp başlandı. Caddenin araç trafiğine kapatılması ile kepçelerle başlanan yıkımda çevrenin toz içerisinde kalmaması için arazözlerle su sıkıldı.

Deniz kumu çıkmıştı

Silivri’de geçtimiz 26 Eylül tarihinde yaşanan 5.8 büyüklüğüne sahip deprem sonrasında Avcılar’da bulunan  3 bin bina gözleme dayalı kontrolden geçirilmişti. Merkez Mahallesi’ndeki 3 bloktan meydana gelen toplam 52 daire ve dükkandan oluşan ön tarafında 6, arka cephesinde ise kot yüksekliği nedeniyle bodrum dahil 9 katlı Öncel Apartmanı’nda da yapılan incelemede kolon ve kirişlerin patladığı, deniz kumu kullanılarak yapılan içerisinde midye kabukları bulunan beton kalitesinin çok düşük olduğu, demirlerin korozyona uğradığı tespit edilince bina mühürlendi. İlçedeki en büyük binalardan biri olan binanın kentsel dönüşüm kapsamına alınıp yıkım işlemlerine Silivri depreminden tam 6 ay sonra başlandı.  

İstanbul'un gündeminde 'kentsel dönüşüm' var!

Gecekondu Kanunu sil baştan değişti!


Geri Dön