28 / 03 / 2024

Kepezaltı-Santral kentsel dönüşüm projesi başlıyor!

Kepezaltı-Santral kentsel dönüşüm projesi başlıyor!

Kepezaltı ve Santral mahallelerinde hak sahiplerine; tek kuruş ödemeden daire sahibi olma imkanı sunan Kentsel Dönüşüm Projesi'nde en önemli viraj geçildi..



Kentsel dönüşüm planlamalarında Türkiye'ye örnek olacak proje Antalya'da hayata geçiriliyor. Kepezaltı Santral Mahallerinde gerçekleştirilecek olan proje ile Antalya yeni bir cazibe merkezine kavuşacak. Antalya'yı kanatlandıracak dev proje ile mahalle sakinleri tek kuruş ödemeden, metrekareleri kadar daire sahibi olacak, mülkleri 2,5- 3 kat değerlenecek. Proje boyunca kira yardımı yapılacak vatandaşların taşınma giderleri bile karşılanacak. 


VATANDAŞ DAİRE SAHİBİ OLACAK 

Büyükşehir Meclisi'nde İLBANK ve Büyükşehir Belediye şirketi ANTEPE A.Ş'ye uygulanacak proje için yetki verildi. İLBANK ve ANTEPE, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kepezaltı- Santral kentsel dönüşüm projesinin planlarını hazırlayacak. Mahalle sakinleri kanun gereği bir tek kuruş tapu bedeli ödemeyecek. Geçmişte Pamukbank'a yattı denilen paralar, vatandaşlara değeri üzerinden daha fazla metrekare vermek suretiyle karşılanacak. Vatandaşlara proje boyunca kira yardımı yapılacak ve hatta taşınma giderleri karşılanacak. Proje ile geçmişteki Vakıflara olan tevzit bedel Büyükşehir Belediyesi'nce karşılanabiliyor hale gelecek. 


Planlama çalışmalarının tam göbeğinde yer alan Büyükşehir Belediyesi, tamamen vatandaşları gözeten bir proje üretti. Mahalle sakinleri, sahip oldukları metrekare kadar daire sahibi olacak. Türkiye'ye örnek proje hayata geçtiğinde vatandaşların yerlerinin değeri en az iki üç misli artacak. Bugün metre kare fiyatları bin TL ise, proje geldiğinde en az 2 bin TL seviyesine çıkacak. Vatandaşlara yerlerinden daire verilecek, komşularından ayrılmayacak. 



VATANDAŞIN RIZASI ALINACAK 

Bölgede vatandaşların rızası almadan bir çalışma yapılmayacak. Yasa gereği bu alanda çalışma yaparken, vatandaşların 3'te 2'sinin muvaffakat vermesi gerekiyor. Vatandaşlarla tek tek konuşulacak. Mahallelerde tanıtım ofisleri kurulacak, vatandaşların merak etliği her soru yanıt bulacak. Kim ne istiyor fikirleri alınacak. Meydan-Aksu-Expo raylı sistem projesinde olduğu gibi vatandaş yap derse projeye hayata geçecek. 


YEŞİL ALAN VE SOSYAL DONATILAR 

Bölge de uygulanacak proje daha önceki yönetim tarafından uygulanan arsa esaslı yapılsaydı, kısıtlı yeşil alanları ile sosyal donatı alanlarının az olduğu ve Antalya'nın en güzel yerinde çarpık kentleşmenin olduğu bir görüntü ortaya çıkacaktı, Yeni proje ile yeşil alanları bol, meydanları bol, okullara yaya gidilebilir, her türlü sosyal imkanı olan bir yaşam alanı inşa edilecek. 


Süreç nasıl işliyor?

Büyükşehir Belediyesi, bölgenin kentsel dönüşüm kapsamında yenileme alanı ilan edilmesi için Eylül ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Şehircilik Bakanlığı'nın onayının ardından konu Bakanlar Kurulu'na sevk edildi. Aralık ayında, 132 hektar alanı kapsayan ve 30 yıldır tapu umudu taşıyan Kepezaltı ve Santral mahalleleri Bakanlar Kurulu Kararı'yla 'riskli alan' ilan edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Büyükşehir Belediyesi'nin 2 mahallede uygulayacağı kentsel yenilenme projesinde en önemli aşamayı tamamlamış oldu. 


KİRA VE TAŞINMA YARDIMI 

Projenin bundan sonraki aşamasında İLBANK ve ANTEPE tarafından alan projeleri hazırlanacak. Bu sırada hak sahipleri ile tek tek görüşülerek, projeye anlatılacak, onayları alınacak. Vatandaşların 3'te 2'sinden muvaffakat alınması durumunda plan çalışmaları tamamlanacak ve onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek. Planların bakanlıkça onaylanmasının ardından, vatandaşlara kira ve taşınma yardımı yapılacak ve yıkım işleri başlayacak. İnşaat temellerinin atılmasının sonraki 2 yıl içinde proje tamamlanacak. 


Sabah Akdeniz Ek


Geri Dön