28 / 03 / 2024

Kıbrıs Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binası yapılıyor!

Kıbrıs Ercan Havalimanı'nın yeni terminal binası yapılıyor!

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan Havalimanı ile ilgili uzun süredir bir olumsuzluğun kamuoyunu meşgul etmediğini belirterek, “Yeni terminal binası yapılıyor” dedi.




Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan Havalimanı’ndaki inşaat çalışmalarının son hızla devam ettiğini söyledi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, 2017 yılından itibaren Ercan Havalimanı’ndan gelir paylaşımının başlayacağını ve her yıl devletin hakkı olan yüzde 48 oranın alınmaya başlanacağını ifade ederek, bunun hiç de küçümsenecek bir rakam olmadığını belirtti.


Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan Havalimanı ile ilgili uzun süredir bir olumsuzluğun kamuoyunu meşgul etmediğini belirterek, “Yeni terminal binası yapılıyor” dedi.


KIBRIS’a konuşan Dürüst, 2017 yılından itibaren Ercan Havalimanı’ndan gelir paylaşımının başlayacağını ve her yıl devletin hakkı olan yüzde 48 oranın alınmaya başlanacağını ifade ederek, bunun hiç de küçümsenecek bir rakam olmadığını söyledi.


Ercan Havalimanı’nda alt yapı ve üst yapı kontrol sistemi oluşturulduğunu kaydeden Dürüst, bu ekibin Türkiye DHM yetkilileri, Planlama İnşaat Dairesi, Karayolları Dairesi ile mimar ve mühendislerden oluştuğunu, gerekli denetimlerin yapıldığını vurguladı.


Kontrolörlük sistemleri sayesinde herhangi bir yasanın dışına çıkılmasının mümkün olmadığını anlatan Dürüst, Ercan’da oturtulan sistem sayesinde, bakanlık olarak hiçbir müdahale olmaksızın uzmanlar ile bu işin yürüdüğünü belirtti. Dürüst, Sivil Havacılık Dairesi’nin denetleme ekibinin içerisinde yer aldığını, görülen aksaklık ve eksikliklere anında müdahale edildiğini ifade etti.


Ercan Havalimanı’nda ciddi bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Dürüst, yeni meydan projesi ve yeni terminale gidilecek tünelin bitmek üzere olduğunu kaydetti.


“İstanbul Handling ile uzlaşı sağlanmak üzere”


Bakan Dürüst, Ercan Havalimanı’ndaki pist üzerinde bulunan ve İstanbul Handling şirketine ait bulunan bölüm için mahkemeden alınan ara emri konusunda uzlaşının sağlanmak üzere olduğunu da belirtti.


Bir problem yaşanmadan çok kısa bir sürede bu sorunun da ortadan kalkacağını vurgulayan Dürüst, “Böylece yeni Ercan’ın yapımı daha da kolaylaşacak” dedi.


Yolcuların indirilip bindirildiği noktada bir kaos yaşandığının bilgisine geldiğini kaydeden Dürüst, bu noktada da çalışmaları olduğuna işaret ederek, “Yeni terminal binasında verilecek olan rahatlıkla bir sorun yaşanmayacak. Bu Ercan’ı yapacak firmanın projesinde vardır” dedi.


“Çömlekçi Çiftliği ve askeri bölgeler veriliyor”


Ercan Havalimanı’nın içerisinde bulunan Çömlekçi Çiftliği ile askeri bölgelerin şirkete verilmesine yönelik çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Dürüst, “bu arazi sıkıntıları yavaş yavaş şirkete devrediliyor. Oradaki arazi sıkıntıları da proje aşamasına geldik sonra aşılıyor” dedi.


Yeni Ercan Havalimanı’nın alanının içerisinde yer alan devlete ait Çömlekçi Çiftliği’nin oradan kalkacağını da kaydeden Dürüst, bu tür sorunların birer birer çözülmeye başlandığını da söyledi.

“Ercan’ın denetimini özel firma değil, biz yapıyoruz”


Dürüst, Ercan Havalimanı’nın denetlenmesine yönelik geçmişte özel bir firma ile yapılan sözleşme ile ilgili olarak ise “Şu anda herhangi bir sözleşme ile bir işlem yapmamaktayız. Biz denetimimizi tamamen kendimiz ve Türkiye Hava Meydanları Müdürlüğü’nden görevlendirilen ilgili mühendislerle sürdürüyoruz ve hiç bir sorun da yaşamıyoruz” dedi.


“Yakın zamanda yeni hava yolu kurma projemiz yoktur”


KKTC’de milli hava yolumuz olan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın ardından Güney Kıbrıs’ta da Kıbrıs Havayolları’nın kapandığına işaret eden Dürüst, “Güneyde yeni hava yolları çalışmalarını ben de basıdan takip ediyorum. Ancak, bizim şu anda yakın zaman içinde devletin de içinde olduğu bir hava yolu kurma projemiz yoktur” dedi.


Dürüst, projenin amacının, uluslararası geçerliliği olan, donanımı ile eğitim ve turizm adası olan ülkeye yaraşır bir havalimanının yaratılması olduğunu ifade etti.


“Yapılacak ve yapılamayacak şeyler var”


Hava Trafik Kontrolörleri’nin sıkıntılarını gidermek adına bakanlık olarak yapabilecekleri çalışmaları yapmaya hazır olduklarını anlatan Dürüst, istekleri konusunda haklı oldukları ve yapılabilecek konuların yanında yapılması muhtemel olmayan konuların da bulunduğunu söyledi.


Bakanlık Müsteşarı ve Sivil Havacılık Dairesi Müdürü ile sürekli görüştüklerini belirten Dürüst, “Müsteşarın yetkisiz olduğunu ifade ediyorlar. Müsteşar benim yetkilerime haiz çalışma arkadaşımdır ve yıllardır benimle çalışıyor. Herkes ile bakan görüşecek diye bir algı da yanlıştır. Teknik konularda teknik arkadaşların görüşmesinin de daha doğru oluğunu düşünüyorum” dedi.


İletişim ve diyalogdan kaçan bir tavır ortaya koymayacaklarını, ancak kimsenin de sendikacılık yapma uğruna ülkedeki hasta, öğrenci ve turistlerin yanında ülkeyi ziyaret edecek olan diğer ülke insanlarının seyahat hakkını elinden alma hakkının olmadığını nezaket çerçevesinde vurgulamak istediğini söyledi.



Ali CANSU/Kıbrıs Gazetesi


Geri Dön