24 / 04 / 2024

KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının satışı gündemde!

KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının satışı gündemde!

KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının yine Rumlara satışıyla ilgili yasa tasarısı Rum meclisinin gündemine gelirken, KKTC tarafında da endişeli bir bekleyiş hakim. İşte bölgede yaşanan tartışmalar...



KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının Rumlara satışıyla ilgili yasa tasarısı konusunda endişeler olduğu belirtiliyor.


Politis gazetesinin haberine göre, Rum Meclis Genel Kurulu geçtiğimiz gün Rum Meclisi İçişleri Komitesi'nden KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarının harç alınmaksızın Rumlara satışını öngören yasa tasarısına yeniden göz atmasını istedi. 


Komitenin geçtiğimiz gün konuyla ilgili nihai bir karar alamadığını kaydeden gazete, yasanın oylanmasında gecikme olacağını belirtti. 


Habere göre, EDEK Milletvekili Fidias Sarikas, bazı zengin Kıbrıslı Rumların, ekonomik olarak zorda olan vatandaşlardan faydalanarak, KKTC'deki Kıbrıs Rum mallarını çok düşük fiyatlara alması ve ardından Taşınmaz Mal Komisyonu'na satarak kazanç sağlaması tehlikesine işaret etti. 


Sarikas'ın, bir DİSİ milletvekilinin endişelerini paylaşmaması üzerine, yasaya KKTC'deki Kıbrıs Rum malını satın alacak kişinin bunu bir süre satmasını sınırlayan bir madde konulmasını istedi. 


İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise yaptığı açıklamada, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun malın gerçek değerinin yüzde 10-12'sini verdiğini iddia ederek, KKTC'deki Kıbrıs Rum malını satın alan bir Rum'un bunu Taşımaz Mal Komisyonu'na satarak, kazanç sağlaması olasılığının kendilerini endişelendirmediğini belirtti. 


Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis ise KKTC'deki Kıbrıs Rum malının satın alınmasının özel çıkarlarına hizmet etmeyeceğine dair güvence verilmesini istedi. 


Tapusuz mal sahiplerine koruma Öte yandan Haravgi gazetesi, mal sahibinin tapusunu henüz almadığı taşınmaz malıyla ilgili borcunu düzenli bir şekilde ödemesi durumunda inşaat şirketinin ipotek ettirdiği ilgili taşınmaz malın açık artırmayla satışını önleyen bir yasanın kabul edildiğini yazdı. 




Geri Dön