29 / 03 / 2024

ERA Türkiye, Kıbrıs'ın master franchise yetkisini aldı!

ERA Türkiye, Kıbrıs'ın master franchise yetkisini aldı!

ERA Gayrimenkul, hızla büyüyerek bugüne kadar 47 ofis satışı gerçekleştirdi. ERA Türkiye, şimdi de hem KKTC hem de Kıbrıs Rum Kesimi’nde ofis açma yetkisi anlamına elen ‘Kıbrıs Master Franchise’ hakkını aldı.



ABD’li gayrimenkul danışmanlık devi ERA, Türkiye’deki büyüme stratejisini ara vermeden sürdürüyor. Markanın yatırımcısı Can Ekşioğlu önderliğinde Türkiye pazarına girdiği 2012 yılından bugüne 47 ofis satma başarısını gösteren ERA Gayrimenkul Türkiye, şimdi de ülke dışına çıkarak ilk uluslararası adımını atı. ERA Global’den ‘Kıbrıs Master Franchise’ haklarını alan ERA Türkiye, sektöründe bir ilki gerçekleştirerek Kıbrıs Adası’nın tamamında, yani hem KKTC’de hem de Kıbrıs Rum kesiminde ofis açmak üzere yetki kazanmış oldu. ERA Türkiye, bu işbirliğinin ardından Kıbrıs’ta ilk ofis anlaşmasına da imza attı. 

Konuya ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, franchise ağına yeni üyeler kazandırma ve büyüme stratejilerini artan bir ivmeyle sürdürdüklerini söyledi. KKTC pazarına yönelik bilgi de veren Baygan “Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turisti ağırlayan Kuzey Kıbrıs'ta yazlık ev alan Avrupalılar’ın sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle 2014 yılından sonra tekrardan İngiliz ailelerin tercih ettiği Kuzey Kıbrıs'taki yazlık evlerin en büyük avantajı ise uygun fiyatları. 

 



Avrupa'daki konut fiyatları ile karşılaştırıldığında tam bir fırsatlar diyarı olan Kuzey Kıbrıs, sıcak Akdeniz iklimi, uzun yaz mevsimi, masmavi denizi ve doğal güzellikleri ile de uluslararası konut yatırımcısının dikkatini çekiyor. Kuzey Kıbrıs gayrimenkul piyasası 2014 sonrası İstanbul'dan sonra yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi olmaya başladı. En fazla konut alanların başında İngiliz, Rus, Arap, İsviçre, Finlandiya ve Norveçli’ler Türkler’den sonra başı çekiyor.


KKTC pazarına Arap ilgisi 

2015 yılı itibariyle Ruslar’dan sonra Arap dünyası da Kuzey Kıbrıs konut pazarına daha da cazip bakmaya başladı. Şu anda ismini gizleyen büyük şirketlerin temsilcileri özelikle Girne ve Magosa bölgesinde emlak alımı yatırımı ve piyasa araştırması yapmaya başladı.  Arapların alışkın olduğu lüks ve teknoloji ağırlıklı büyük konutların yapımına hâlen başlanmadı. Araplara yönelik lüks villa konutuna girecek olan ilk inşaat şirketleri pastadan büyük dilimi almayı başaracak gibi gözüküyor.

 Emlak piyasasının yanı sıra Kuzey Kıbrıs Girne bölgesinde önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde tamamlanması beklenen 8 adet 5 yıldızlı ve casino izinli hotel yatırımı olması da Türk ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı. 

 

10 yılda 200 bin öğrenci

 

Kıbrıs’taki emlak ve turizm piyasasının yanı sıra eğitim ve sağlık alanındaki yatırımları gözardı etmemek lazım. KKTC dünya çapında bir ‘eğitim adası’ olarak tanınması için 1.2 milyar dolarlık yatırım yapan Yakın Doğu Üniversitesi’nin yanı sıra üniversiteler arasında rekabet gibi başlayan yatırım atağı daha da kızışacakmış gibi gözüküyor. Kuzey Kıbrıs Eğitim Bakanlığı’ndan resmi olarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yıllarında yapılan öğrenci kaydının 70 bin olarak açıklandığı ve bu rakamın 10 yıl içerisinde 200 binin üzerine çıkması hedeflendiği açıklandı” dedi.

Her zaman kazandıran sektör

Lokomotif niteliği taşıyan gayrimenkul sektörünün durgunluğa girmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Mustafa Baygan, gayrimenkulün hiçbir sektörde olmayan özellikler taşıdığını ifade etti. Baygan “Bu sektörde hiçbir zaman işler durgun olmaz. Bu, gayrimenkule ait bir özellik. Herhangi bir kriz anında bile alan satan sayısı normal günlerden fazla olur. Çünkü kiminin nakde ihtiyacı vardır, kiminin de var olan nakdini uygun fiyat ile mala dönüştürmeye. Bu nedenle konuta yatırım yapmak her zaman kazandırır. Biz de yeni anlaşmalarla beraber yılsonuna kadar 70 ofis satmış olmayı planlıyoruz” dedi. Toplantıda konuşan ERA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Can Ekşioğlu da, sıkıntılı dönemlerde en iyi yapılacak işin gayrimenkul danışmanlığı olduğuna dikkat çekti. 


Ekşioğlu “Böyle dönemlerde ihtiyacı olan elindeki gayrimenkulü satıyor, içinde bulunduğu durumu fırsata çevirmek isteyenler de gayrimenkule yatırım yapıyor” dedi. 

Realogy Group bünyesinde yer alıyor

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu bölgesinin en başarılı markalarından dünyada 3 bini aşkın ofise sahip ERA, merkezi ABD New Jersey’de bulunan ve yüzde 100’ü halka açık olan Realogy Group’un bünyesinde faaliyet gösteriyor. Birçok gayrimenkul firmasını bünyesinde barındıran Grup, tüm markaları ile dünyanın en büyük gayrimenkul firması konumunda bulunuyor. Realogy Group; en son ‘Zıp Realty’yi alarak internet dünyasına da giriş yaptı.


Girne’nin merkezinde 400 sterlin’e daire


-Girne'deki arsa fiyatları m2: Girne içerisindeki beyaz bölgede yer alan arsaların m2 fiyatı 2015 yılı başı itibari ile 350-400 sterlin arasında değişmektedir. 2013-2015 Yılları arasında Kıbrıs’ta en çok Girne’de beyaz bölgede yer alan arsa fiyatlarının değeri kazandığı gözlemlenmektedir. 

 -Girne’de daire fiyatları: Girne içerisinde 2014-2015 yılları arasındaki ortalama m2 fiyatlarının 650 sterlinden başladığı, kalite ve kat sayısına göre fiyatının arttığı gözlenmektedir. 

 - Girne’de villa fiyatları: Girne ve civarı yerleşim bölgelerinde (Edremit, Zeytinlik, Bellapais, Çatalköy, Ozanköy) m2 fiyatlarının 1.100 sterlin’den başlayıp konum, kalite, ulaşım ve manzarasına göre değişmektedir. 

- Girne bölgesi arsa-arazi fiyatları: Girne ve civarı yani Edremit, Zeytinlik, Bellapais, Çatalköy, Ozanköy bölgelerindeki altyapısı hazır arsa ve arazilerin fiyatlarının en az m2 bazında 120 sterlin olarak alıcı bulduğu görülmektedir. 

- Girne’nin batısı arsa arazi fiyatları: Girne’nin batısı Alsancak, Lapta, Karşıyaka bölgelerindeki altyapısı hazır olan arsa ve arazilerin fiyatlarının m2 olarak en az 100 sterlin olarak değerlendirilmektedir. 

- Girne’nin batısındaki konut fiyatları: Girne’nin batısındaki Alsancak, Lapta, Karşıyaka bölgelerindeki konutların altyapısı, konumu ve manzarasına göre en az 80 sterlin olarak değerlendirilmektedir. 


Geri Dön