25 / 04 / 2024

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, İngiliz Üsler Bölgesi'ndeki malları için hukuki girişim başlattı!

Kıbrıs Vakıflar İdaresi, İngiliz Üsler Bölgesi'ndeki malları için hukuki girişim başlattı!

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF), Kıbrıs Rum Yönetimi ve Birleşik Krallık arasındaki anlaşma ile İngiliz Egemen Üsler Bölgeleri'ndeki vakıf mallarının sivil kullanım ve yerleşime açılmasına itiraz ederek hukuki girişim başlattı.



Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF), Kıbrıs Rum Yönetimi ve Birleşik Krallık arasında yapılan anlaşmayla İngiliz Egemen Üsler Bölgeleri'nde bulunan vakıf mallarının sivil kullanım ve yerleşime açılmasına itiraz ederek hukuki girişim başlattı.

EVKAF tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu anlaşmanın bölgedeki vakıf malları üzerinde hukuksuz bir müdahale olduğu ve EVKAF'ın burada hak sahibi olduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada, EVKAF tarafından İngiliz üslerindeki tüm malların savunulması ve korunması için gerekli tüm hukuki girişimlerin başlatıldığı bildirildi.

İngiliz Üsler Bölgesi yetkililerine, vakıf mallarıyla ilgili tapuların da bulunduğu  bir ihtarnamenin gönderildiği bildirilen açıklamada, EVKAF'ın izni olmadan mallarının başkalarına verilmesi halinde mahkemeye gidileceği belirtildi.

Ada'daki tüm vakıf mallarının "ata mirası" olduğu kaydedilen açıklamada, vakıf mallarının insanlığa hizmet etmek için bağışlandığını ve bu mallar üzerindeki hakların savunulmasının insani bir mesele olduğu belirtildi.

Birleşik Krallık yetkililerine de çağrı yapılan bu açıklamada, "Köklü bir vakıfçılık geleneğine sahip Birleşik Krallık'ın vakıf malları konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğine ve insanlığın hizmetine adanmış vakıf malları için vakıf ruhuna uygun bir karar alacağına eminiz." ifadelerine yer verildi.

Yapılan açıklamada, Birleşik Krallık ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında 2014 yılında imzalanan anlaşma ve bu anlaşmayla ilgili son duyurunun, Kıbrıs Türk halkı ve Türkiye'nin rızasını görmezden geldiği ve bu nedenle 1960 Kuruluş Antlaşması'nın ana felsefesini ihlal ettiği  belirtildi.

- "EVKAF, binlerce dönüm tapulu vakıf taşınmazlarının mütevellisidir"

EVKAF'tan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kıbrıs Vakıflar İdaresi, Ağrotur ve Dikelya İngiliz Egemen Üs Alanları'nda bulunan binlerce dönüm tapulu vakıf taşınmazlarının mütevellisidir. Vakıf taşınmazları üzerinde yapılacak herhangi bir geliştirme için, geliştirmeyi yapacak kişilerin EVKAF idaresi ile kira sözleşmesi imzalamaları ve kiralarını EVKAF idaresine ödemeleri gerekmektedir.

Aksi takdirde EVKAF, uluslararası kanunlara göre vakıf taşınmazları üzerindeki geliştirmelere itiraz eder ve İngiliz makamlarını ve dahil olan tüm makamlarına karşı hukuki tüm haklarını saklı tutar."

Rum yönetimi ile İngiltere arasında İngiliz Egemen Üsler Bölgeleri'nin askeri amaçlar haricindeki alanlarının sivil kullanıma açılması yönünde 2014 yılında yapılan anlaşmanın uygulama aşamasına geldiği Rum yetkililer tarafından geçen ay açıklanmıştı.
 


Geri Dön