16 / 04 / 2024

Kıbrıs sorununun çözümü emlak fiyatlarını artırır!

Kıbrıs sorununun çözümü emlak fiyatlarını artırır!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Kıbrıs sorununa değinerek, umutlu konuştu. Kuzey Kıbrıs'ta bulunan emlak fiyatlarının olası bir çözüm sonrası 3-4 kat değerlenmesi kaçınılmaz.



Radikal Sol goruslu Sayın Akıncının Kuzey Kıbrıstaki Cumhurbaskanlıgı Secimini kazanmasından sonra barıs umutları hic bu kadar yukselmedi.Cumhurbaskanlıgına 6 gün kala Amerikan Disişiler bakanının yaptığı acıklama dikkat cekiciydi.


Kıbrıs sorununu “fazlasıyla uzayan bir sorun” diye nitelendiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Tarafların 2015 yılında gerçek ve kalıcı ilerleme sağlayabileceklerine inanıyoruz. Bulunacak çözüm, bölge için çok olumlu olacaktır ve tüm Kıbrıslılara daha iyi yaşam fırsatları açısından da müthiş etki sağlayacaktır” dedi.

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede Kıbrıs sorununa değinerek, umutlu konuştu. Kerry “ABD ve Türkiye’nin, adayı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleşmeyi amaçlayan BM öncülüğündeki müzakereleri destekliyoruz” dedi.

 

Kuzey Kıbrısta Bulunan emlak Fiyatlarının olası bır cözüm sonrası 3-4 kat deger yapacagı simdiden kacınılmaz gibi gozukmektedir.

 

Avrupa’nın en uzun süren siyasi sorunlarından biri olan Kıbrıs sorununun çözümü için adadaki Türk ve Rum liderler yeniden müzakere masasına otururken, bu kez görüşmelerin başarıyla sonuçlanacağı konusunda iyimserlik var. Bunun sebebi de hem ABD’nin aktif olarak müzakere sürecine katılması hem de Kıbrıs’ın etrafında son birkaç yıl içinde bulunan zengin enerji kaynaklarının dünyaya pazarlanabilmesi için çözümün şart olması.

 

Merkezi Norveç’te bulunan Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (Peace Research Institute of Oslo-PRIO) tarafından yayımlanan ‘Çözümün Ekonomiye Katkısı Raporu’ rapordan öne çıkan bazı noktalar:

 

Çözüm sonrasında turizm sektörü 2 milyar euro büyüyecek.

İnşaat sektörü 4 kat büyüyecek, 3.3 milyar euro’ya ulaşacak.

eğitim sektörü 2 milyar euro’luk bir sektör haline gelecek.

Toptan ve perakende sektörü 8.5 milyar euro olacak.



Geri Dön