02 / 05 / 2024

Kıbrıslılar emirname değil, imar planı istiyor!

Kıbrıslılar emirname değil, imar planı istiyor!

Kıbrıs'ta son zamanlarda sıkça gündeme gelen Mağusa Emirnamesi ile ilgili bölge halkının görüşü alındı. Vatandaşlar, mimar ve mühendisler ile halka açık bir şekilde hazırlanan imar planlarına destek vereceklerini söyledi.



Kıbrıs'ın gündemine oturan Mağusa Emirnamesi ile ilgili bölge halkının görüşü alındı. Bölge halkı hazırlanan imar planlarına destek vereceklerini vurguladı.

Kıbrıs Postası'nda yer alan habere göre, Mağusa Emirnamesi gündeme geldiğinde, bir gecede arazilerinin değer kaybettiğini dile getiren ‘Emirname mağdurları’ ise, “Mahvolduk, geleceğimizi hazırlayacağımız arsalarımız şimdi sadece tarla olarak kaldı” diye konuştu.

İskele’nin gelişme noktasında ivme kazandığını, emirname ile birlikte bu gelişmenin engellendiğini iddia etti. İskeleliler ise, “Şehrimizin kaderini biz belirleyemiyoruz” diyerek, şehir planlama yetkisinin yerel yönetimde olması gerektiğini belirterek, emirname hatalarının müzakere edilerek çözülmesi gerektiğini söyledi. 

Sıdkiye Ertanı: “Babamdan, dedemden kalan arsalar bir gecede değer kaybetti”

“Gazimağusa’da yaşıyorum. Babalarımızdan, dedelerimizden kalan arsalar gün geçtikçe, özellikle bir gecede değerini kaybetti Mağusa Emirnamesi ile birlikte. Tamamen geleceğimizi hazırlayacağımız arsalarımız şu anda sadece tarla olarak, ürün ekip pazarlayabileceğiz. Bunun dışında aktaracağım fazla da bir şey yok”

Fatma Temeller: “Yatay büyüme ile ev fiyatları yükselir”

“Gazimağusa’da yaşıyorum, banka memuru olarak çalışıyorum. Ben açıkçası bilinçli bir şehir yapılaşmasından yanayım, yani görüşüm bu şekilde. Ancak bir bildirim ya da bir emirname hazırlanmadan önce belirli mimar ve mühendislik odaları var ya da bu yönlü kuruluşlar var, bu kuruluşların da araştırması, önceden bir yapılanması, yani kısacası altyapı çalışmaları yapılarak emirnameler başlatılması gerekir bence. Bilinçli bir yapılanma yönünde hareket edilmesinden yanayım. Önceden yapılmayan bir uygulamayı daha sonra o bölgeye getirmek ne kadar doğru olur; eskiden çok katlı binalar vardı, şimdi sınırlama getirmek ne kadar doğru olur tartışılır. Yatay büyüme ile ev fiyatları da yükselir bence. Bu da hem bireylere hem de kurumlara maddi yönden zarar verir”

Serkan Kocabaşoğlu: “28 yıldır zorla çocuklarım için arsa aldım, mahvoldum!”

“Maalesef bir Mağusa Emirnamesi yayınlandı. Kendi adıma konuşacak olursam duyduğum zaman çok üzüldüm. Yaklaşık 28 yıldır işyeri çalıştırıyorum, 28 yıldır ilk defa borçlanarak bir arsa sahibi oldum, çocuklarım için aldım arsayı; ileride paramız olursa çocuklarıma birer daire yapabilmek için ve halâ o arsanın borçlarını ödüyorum. Ancak bu emirname çıkartılınca, şimdi bizi alt üst ettiler, ne yapacağız bilmiyoruz. Projeyi çizdirdik ve neredeyse bitmek üzere projelerimiz. Eğer bu emirname yürürlüğe girerse bizi mahvederler. Ben dişimle tırnağımla çocuklarım için bir şeyler yapmak istiyorum, bir günde ortalığı mahvettiler. Çocuklarıma okulu bitirince memleketi terk etmelerini mi söyleyeyim? O zaman hepimiz ter edelim memleketi. Bu nasıl bir devlet? Benim bildiğim devlet vatandaş için olur. Ama maalesef bu ülkede yıllardır vatandaş devlet için. Kimse vatandaşı düşünmüyor. 3-5 tane çıkarı olanların sözü geçiyor, ama kimse mağdur olan insanlara kimse çare bulmuyor. Çare bulmaları lazım. Saçma işler yapıyorlar. Benim arsamın olduğu yerin etrafında yüksek apartman daireleri dolu, ama ben o kadar binanın ortasına iki katlı ev yapacağım; bu saçmalıktır. Bu emirnameden bir an evvel geri adım atılması lazım”

Derviş Şentan: “İskele şehirleşmeye başlamıştı ki şimdi her şey durdu, bu işi yerel yönetimlere bıraksınlar”

“İskeleliyim. Mağusa emirnamesi halkın zararınadır bence. Her gün çıkarmasınlar diye bekliyoruz. İskele şehirleşmeye başladı, şimdi her şey durdu; ne arsa, ne ev satılabiliyor, ne de ev yapılabiliyor. Hiç olmazsa belediye başkanları düzenlesin bu işi, bu düzenlemeyi yerel yönetimlere bıraksınlar. İskele Belediye Meclisi de Mağusa Emirnamesi’ni reddetti, öte yandan eski belediye başkanımız da karşı çıktı. Bunlar ne istiyorlar? Emirname hazırlanırken bize bilgi verilmedi. İnşallah yürürlüğe girmez bu emirname, eğer çıkarsa herkes mahvolacak, İskele’de hiçbir şey kalmayacak. Zaten ne oluyorsa İskele’ye oluyor. İnşallah bir düzenleme yaparlar, yoksa İskele biter”

Süleyman Sayılı: “İskele trend yakaladı, ama hemen çomak soktular”

“40 yıldır İskele’de esnaflık yapıyorum. Mağusa Emirnamesi’ne karşıyız, emirler ile yaşamaya da karşıyız. Ancak şehir düzenlemesinin taraflarıyım, bu düzenlemeyi devletin bu güne kadar yapmış olması lazımdı. Şimdilerde İskele gelişen bir trend yakaladı; inşaatlar hızla artıyor,  arazilerimiz değer kazandı. Bu aşamada gelişen bu trende gelip çomak sokmanın bir anlamı yok. Hayatta en önemli şey; akıldır. İnsan aklını kullanabilirse insan olabilir. Bu zamana kadar İskele için kimse kılını kıpırdatmadı, şimdi gelişme başladı, büyük yatırımlar yapılıyor, İskele gelişiyor, geldiler hemen çomak soktular, her şey durdu. Emirnamelere değil, imar planları olmalı ve herkesin içinde bulunduğu bir müzakere sonrası olmalı”

Sermet Nereli: “Emirnameye hayır, imar planına evet”

“İskele muhtarıyım, iş insanıyım. Hayatımız her alanında yasaklara karşıyım, İskele bölgesinin emirnamelere girmesine de karşıyım dolayısıyla. İmar planı olmalı. Kısacası emirnameye hayır, şehir planına evet diyoruz. İskele’nin kararını İskeleli vermeli, Lefkoşa’dan iki tane şehir plancılarının bizimle ilgili karar vermesini istemiyoruz. Emirname hazırlanırken hiçbir belediyeye danışılmadı''
    
Hüseyin Özdemir: “İşin ehli insanlarının hazırladığı imar planı olmalı, bu iş 2-3 kişiyle olamaz”

“İskeleliyim ve burada çalışıyorum. Emirnamenin adı bile Mağusa olarak geçiyor, Mağusa’nın altında İskele olmak İskele için çok kötü bir durum, bundan şikâyetçiyiz. Şahsen ben emirnameye karşıyım. İmar planları kesinlikle karşı değilim, destekliyorum, ama imar planları hazırlanırken bu işin ehli insanlarının yapması gerekir, bu iş 2-3 kişi ile olacak bir şey değil”
    
Ulus Irkad: “Emirnamede hatalar olabilir, konuşulur, müzakere ve imar planında uygulanır”

“Emekli öğretmenim. Mağusa Emirnamesi’ni destekliyorum, çünkü önümüzde Girne gibi çok kötü bir örnek var, Girne’de emirnameler delindiğinden dolayı büyük sorunlar yaşanıyor. Emirname yanlış ihlalleri önlemek için bir çözümdür. Hatalar olabilir, konuşulur, müzakere ve imar planında uygulanır”

KTTO'dan imar emirname taslağı kararı!

Kıbrıs İskele’de imar planı ve emirname tartışıldı!

 


Geri Dön