25 / 04 / 2024

Kıbrıs'ta 10 bin gayrimenkul stoğu var!

Kıbrıs'ta 10 bin gayrimenkul stoğu var!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Dr. Derviş Eroğlu, hükümetinin 6 aylık icraatını anlattı



İzolasyonun KKTC ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan Kuzey Kıbns Türk Cumhuriyeti Başbakanı Dr. Derviş Eroğlu, Türkiye'nin desteğinin devamına çok önem verdiklerini söyledi. Eroğlu, hükümetinin 6 aylık icraatını anlattı:

Türkiye'nin desteği çok önemli

KKTC'nin borçlanma gereği için ihtiyaç duyduğu kaynağı borçlanılabilecek tek ülke Türkiye. Sağladığı kaynağa da faiz işletilmiyor. Bu desteğin devamı önemli. Türkiye'nin hükümetin uygulamaya koyduğu 3 yıllık Kamunun Etkinliğinin ve Özel Sektörün Rekabet Gücünün Arttırılması Programı'nı destekleyecek olması, elektrik ve su projeleri hariç 2 milyar 584 milyon lira düzeyinde bir kaynakla her türlü teknik desteği sağlayacak olması KKTC için çok önemlidir. Buna karşılık Rumlar tüm dünyadan ve AB'den kaynak sağlayabiliyor. 1975'ten 2004 yılma kadar yani 30 yılda anavatandan KKTC'ye toplam 2.2 milyar dolar aktarıldı. 1975'ten 2008'e kadar ise bu rakam 4 milyar dolara yakındır. Rum Yönetimi 'nin sadece 2009 yılı içinde Avrupa Birliği'nden 3 milyar dolarlık kredi temin etmiş olduğunu söylersem sanırım çok daha kolay bir karşılaştırma yapma şansınız olur.

Anavatandan 3 milyar dolar Türkiye; Türkiye ile imzalanan ve 2010, 2011 ve 2012 yıllarını kapsayan protokol çerçevesinde 3 yılda reel sektör ve altyapı projelerine toplam 3 milyar liraya yakın kaynak aktarılacak. Yanı sıra, Dragon Çayı'ndan KKTC'ye su getirilmesi projesi hayata geçirilecek. Projenin bütçesi yaklaşık 500 milyon dolar. Aynı proje kapsamında ve yine aynı güzergâhla, daha ucuz maliyetli elektriğin KKTC'ye getirilmesi de tartışılıyor.

1.5 milyon dolarlık açık; Küresel krize karşın Türkiye'den gerçekleştirilen l milyar dolarlık bölümle birlikte yıllık ithalatımız 1.5 milyar dolar difteyini koruyor. (1 milyar 681 milyon dolar) ithalatı Türkiyeden yapıp Türkiye ile birlikte 3. ülkelere ihracat yapmak istiyoruz. (KKTC'nin toplam yıllık ihracatı 84 milyon, dış ticaret açığı 1 milyar 597 milyon dolar.)

Serbest bölgeler, yeni teşvikler; Serbest bölge projesiyle ilgili yasa tasarısı Meclis'e sunuldu. Yasa kapsamında faaliyet gösterecek olan firmalara gelir yergisi muafiyeti, ihracat teşvik kredileri ve istihdam üzerindeki vergilere yönelik yüzde 10 oranında prim desteği sağlanacak. Bunlar bölgedeki diğer ülkelerdeki serbest bölgelerin içerdiği avantajların üzerinde.

Yeşil  hat tüzüğü; Güney Kıbrıs ile ticareti düzenleyen yeşil hat tüzüğü önemli bir ekonomik alan meydana getirildi. Bu düzenleme çerçevesinde Güney Kıbrıs piyasasına erişim imkânı olmayan Türk ürünleri Kuzey Kıbrıs'ta işlenerek Güney Kıbrıs'a satılabiliyor.

Lokomotif Sektörler; KKTC'nin lokomotif sektörleri eğitim ve turizm. Ancak krizin ve Türkiye'de üniversite sayısının 130'u bulması nedeniyle bu yıl beklediğimiz öğrenci sayısına ulaşamadık.

Gayrimenkulde stok büyük; Gayrimenkulde 10 bin civannda stok var. Uluslararası davalar açıldıkça satışlar durakladı.

Türkiye'den bu yıl 900 milyon lira; KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da giderleri 2.7 milyar liradan 2.6 milyar liraya indirdiklerini, 1 milyar liralık açık bulunduğunu, bunun yaklaşık 900 milyon lirasının Türkiye'den, geri kalanının da başka tedbirlerle karşılanacağım anlattı.
Cumhuriyet


Geri Dön