19 / 03 / 2024

Kira artırımı TEFE TÜFE mi?

Kira artırımı TEFE TÜFE mi?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda, yıllık olarak imzalanan kira sözleşmesinin 1 sene daha uzaması halinde, kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, kira artırımı TEFE TÜFE mi? Hesaplamada hangi oranlar kullanılır?



Kira artırımı TEFE TÜFE mi?

Mesken ve işyeri gibi kiralamalarda, yıllık olarak imzalanan kira sözleşmesinin 1 sene daha uzaması halinde, kira bedelinde zam yapılıyor.


Kira bedeline yapılacak yıllık artırım, kanunda belirtilen usul ve esaslara göre yapılıyor. Meskenlerde yapılacak artırım enflasyon oranlarından fazla olamazken; işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Peki, meskenlerde yapılacak kira artırım hesabında hangi oran kullanılıyor? Kira artırımı TEFE TÜFE mi?


TEFE ÜFE'ye göre kira hesaplama formülü eski uygulama olup; 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince Kira artırımının ÜFE oranlarına göre yapılması gerekiyor.


Söz konusu; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Örnek kira artırım hesabı:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Buna göre Nisan ayı kira artış oranı %3,41 olup, kira bedeli üzerinden en fazla bu oranda zam yapılabiliyor.


Kira arttırım davası ne zaman açılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön