19 / 04 / 2024

Kira artış oranları Ekim 2015!

Kira artış oranları Ekim 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte kira artış oranları Ekim 2015..



Kira artış oranları Eylül 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kanunen kira zammı, üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.


Ancak bu kural meskenlerde uygulanıyor. İşyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranlarda zam yapılabiliyor. 


Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında hesaplanıyor.  Yargıtaya kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu. 


Buna göre bir kesim bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranını baz alarak zam yaparken, bir kesim ise 12 aylık ortalamaları hesaplamada kullanıyor.



Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ekim 2015


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,20 düştü


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,23 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,37 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,83 artış ve su sektöründe yüzde 0,70 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -3,45), ana metaller (yüzde -3,29), kimyasallar ve kimyasal ürünler (yüzde -1,19) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde 6,23), mobilya (yüzde 3,49) ve kağıt ve kağıt ürünleri (yüzde 2,98) bir ay önceye göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık düşüş ara mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ekim ayında en yüksek aylık düşüş ara mallarında ve yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.



Üretici fiyat endeksi Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön