19 / 04 / 2024

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

Ev kiralarının yükselmesini fırsat bilen konut sahipleri mevcut kiracılarını evlerinden çıkarıp; dairelerini çok daha yüksek fiyatlara kiralayacakları yeni kiracılar aramaya başladı. Evden çıkmayı kabul etmeyen kiracılara ise sözleşmelerinden çok fazla oranlarda zam uygulanmak isteniyor. 



Ev kiralarının yükselmesini fırsat bilen konut sahipleri mevcut kiracılarını evlerinden çıkarıp; dairelerini çok daha yüksek fiyatlara kiralayacakları yeni kiracılar aramaya başladı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Tuğba Özer'in haberine göre; evden çıkmayı kabul etmeyen kiracılara ise sözleşmelerinden çok fazla oranlarda zam uygulanmak isteniyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilerde, Temmuz ayı itibarıyla, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 15.78 yükseliş kaydedildiği belirtildi. Buna göre, mülk sahiplerinin kiracısına yasal kapsamda en fazla yüzde 15.78 oranında zam yapması öngörüldü. 

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

İstanbul Şirinevler’de yaşayan üniversite öğrencisi R.A. da yükselen fiyatlardan sonra konut sahibi tarafından evinden çıkarılmak istendi. Ev sahibi, R.A’nın çıkmayı kabul etmemesi üzerine bin TL'lik kirayı yüzde 60 oranında artırmak istedi, “Ya zammı kabul edin ya da evden çıkın, çıkmanız benim işime gelir” dedi. R.A., sürece ilişkin şunları söyledi: 

“Evden çıkmamızı istediğinde Şirinevler’de ev bulamadık. Sözleşmemiz enflasyon oranında zam öngörüyor, bu nedenle fahiş fiyat artışını kabul etmedik. Ev sahibine de ‘İsterseniz mahkemeye verin biz çıkmıyoruz’ dedik. Ev sahipleri piyasaya bakıyor. Bodrum katlar bile 2000 lira oldu. Pandemiden sonra uçurdular fiyatları. Biz ev bulamıyoruz. Resmen birlik olmuşlar, öğrenciler ölsün istiyorlar. Devlet acilen müdahalede bulunmalı”

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

‘HERKES ARTIRDI BEN DE ARTIRACAĞIM’

Ağustos'un sonunda ‘sözleşmesinde enflasyon oranında zam yapılır’ yazmasına karşın 950 TL’lik kirasına 300 Türk Lirası zam yapılmak istendiğine dikkat çeken İstanbul Tuzla’da yaşayan bir öğretmen ise “Beş yıldır bu evde oturuyorum. Ev sahibim önce ‘Sözleşmen bitti çık, yeni kiracıya daha yüksek meblağdan vermek istiyorum. Herkes artırdı ben de artıracağım’ dedi. Uzun tartışmalar sonucu yine sözleşmeye uymamasına rağmen, seneye evi boşaltmak şartıyla 200 TL zamda anlaştık. Oysa ben burada oturmak istiyorum. Oturduğumuz semt iyi bir muhit değil o nedenle kira fiyatları görece daha uygundu. Ancak şimdi 1700 TL gibi tutarlara yükseltildi en düşük kiralar. Ev sahipleri kafalarına göre ne istiyorlarsa yapıyor. Benim gibi tek başına yaşayn bir kadın gördükleri zaman daha kolay çıkarabileceklerini düşünüyorlar” açıklamasında bulundu. 

İstanbul’da yaşayan ve yakında evlenecek olan bir vatandaş ise uygun bir konut bulamamaktan şikayetçi oldu ve şunları söyledi: 

“6 yıldır 1+1 evde tek başıma yaşıyorum. Kiram 1500 TL. Ev sahibi kira artışlarını gördüğü için kirayı artırmak istiyor ama ben vermeyeceğimi söylüyorum. Evlilik hazırlığı içindeyiz ve ev arıyoruz. Ev var ama içinde yaşanabilecek türde olanların kirası çok fazla. 3 binden aşağı yok. Aldığım maaşı direkt kiraya ve faturalara vermeliyim. Kirası düşük olanlar ise genelde ışık bile almıyor. İki artı bir deniyor ama bir odasına koltuk sığma imkânı bile yok, yatağı geçtim artık. Bir de bence en büyük sorun depozito. En az iki kira depozito istiyorlar. Nasıl vereceğiz acaba? Hiç kimse kiracıyı düşünmüyor. Emlakçı parasını da unutmamak lazım. Sahibinden ev veren de yok. Yaşanabilir bir ev kiralamak için cebinizde en az 12 bin liranızın olması lazım.”

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

YURT ÜCRETLERİ PATLADI

Yükselişler sadece konut kiraları ile de sınırlı kalmadı. Üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala İstanbul’daki özel yurtların fiyatları da rekora koşuyor. İstanbul’da pek çok ilçedeki özel öğrenci yurtlarından alınan fiyatlarda, en ucuz öğrenci yurdunun aylık 1700 TL'den başladığı, 5 bin TL'ye kadar yükseldiği görüldü. Beyoğlu’ndaki bir yurt sahibi  fiyatlardaki yükselişi salgın sebebiyle çok sayıda yurdun kapanmasına, İstanbul’da çok sayıda KYK yurdunun depreme dayanıklı olmaması nedeniyle tahliye edilmesine ve kiraların yükselmesiyle bazı yurt sahiplerinin fırsatçılık yapmasına bağladı. İlçelere göre yurt fiyatları aylık olarak şu şekilde:

 Ümraniye (Vakıf yurdu, 4 kişi): 1700 TL

- Şişli (Tek kişi): 3 bin 100 TL

- Kadıköy (Tek kişi): 2 bin 300

- Zeytinburnu (Tek kişi): 5 bin TL

- Beyoğlu (Tek kişi): 3 bin 200 TL

- Beşiktaş (Tek kişi): 4 bin 800 TL

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

SÖZLEŞMENİN DIŞINA ÇIKILAMAZ

Sosyal Haklar Derneği’nden avukat Can Atalay, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Artırım oranı sözleşmede belirlenmiştir. Bunun yukarısında bir artırım oranı kiracıya dayatılamaz. Sözleşmede belirtilen oran da kabaca Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranıdır. Tek istisnası; kira sözleşmesinin 11’inci yılında yeni bir sözleşme imzalanmaması durumunda ev sahibi, kiracının çıkması için dava açabilir. Bu istisna dışında, evden çıkmaya zorlanan kiracılar hukuk dışı hiçbir talebi karşılamak zorunda değiller." 

Kira fiyatlarında zam fırtınası!

Kira fiyatlarındaki artış engellenebilir mi?

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında rekor artış!

Kira davalarında rekor artış!


Geri Dön