28 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi beyan ve 1. taksit dönemi yarın bitiyor!

Kira gelir vergisi beyan ve 1. taksit dönemi yarın bitiyor!

2018 yılı kira gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme ve 1. taksit ödeme dönemi yarın (2 Nisan 2018) akşamı sona eriyor..



Kira gelir vergisi beyannamesi 1-25 Mart tarihleri arasında verilirken, 1. taksit ödemeleri ise 1-31 Mart tarihleri arasında yapılabiliyor. Ancak son günlerin hafta sonuna denk gelmesi durumlarında bu süre ilk mesai gününe kadar uzatılabiliyor. Ayrıca GİB de bu süreyi vergi mükellefleri için uzatabiliyor.

Bu yıl da GİB gelir beyannameleri için son günü uzattı. 23 Mart'ta GİB tarafından yapılan açıklamaya göre kira gelir vergisi beyannamesi için son gün 2 Nisan Pazartesi günü oldu. 

Buna göre kira gelir vergisi beyan ve 1. taksit dönemi yarın sona eriyor. Beyanname ve ödeme işlemleri vergi dairesinden en son Pazartesi günü akşam mesai bitine kadar yapılabiliyor. Online beyan ve ödeme işlemleri ise gün sonuna kadar yapılabilecek.

Kimler kira gelir vergisi beyannamesi verecek?


Kira gelir vergisi beyannamesini konutta 3 bin 900 TL'den, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek geliri olanlar veriyor. Bu sınırın altında olan kira gelirleri için beyanname verilmesi gerekmiyor.

Kimler kira gelir vergisi ödeyecek?


Kira gelir vergisini her beyanname veren ödemiyor. Beyanname sürecinde seçilen gider yöntemi ile yapılan hesaplamalar neticesinde ortaya çıkan rakamı yine bu sınırı aşanlar vergi mükellefi olarak ödeme yapmak zorunda oluyor. Ancak beyan sonrasında yapılan indirimlerle istisna sınırının altında olan gelir sahipleri vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.

İnternetten kira gelir vergi beyannamesi verme işlemleri:

Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılacaktır.

Mükellefler güvenlik sorularını cevaplayarak veya İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak Sisteme giriş yapabilecek ve buradan Başkanlıkça kısmen veya tamamen önceden hazırlanmış beyannamelerini görüntüleyebilecek, doldurabilecek, değiştirebilecek ve onaylayabileceklerdir. 

İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayan mükellefler, ekte yer alan İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler) ile herhangi bir vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414)’nin ekinde yer alan Elektonik Beyanname Gönderme Talep Formu (Sadece Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Gerçek Kişiler İçin) kullanılmak suretiyle daha önce temin edilen kullanıcı kodu, parola ve şifre ile Hazır Beyan Sistemine giriş yapılabilecektir.

Başkanlık, gelişen bilgi teknolojilerini dikkate alarak Sisteme giriş yöntemlerinde değişiklik veya ilave yapmaya ve bunları Sistem üzerinde kullandırmaya yetkilidir.

Kira gelir vergisi ödeme yerleri


1- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,
2- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri
3- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalar,
4- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödeme yapılabiliyor.

 

 

Kira beyannamesi verilmezse cezası ne olur? 
 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön