25 / 03 / 2025

Kira gelir vergisinde muafiyetlere dikkat!

Kira gelir vergisinde muafiyetlere dikkat!

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, kira gelir vergisi konusunda ev sahiplerini bekleyen güncellemeler ve yasal yükümlülükler hakkında önemli açıklamalar yaptı.


2025 yılı itibarıyla kira gelir vergisi istisna tutarı 47 bin Türk Lirası şeklinde  belirlenirken, söz konusu bu sınırı aşan konut ve iş yeri sahiplerinin gelirlerini beyan etmesi gerekli. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre beyanname vermeyen veya eksik bildirim yapan mükellefler, vergi ziyaı cezası ve özel usulsüzlük cezaları ile karşı karşıya kalabiliyor.

Yaptığı açıklamalarda söz konusu bu vergi muafiyeti konusunda da kritik değişikliklere dikkat çeken Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, belirli şartları sağlamış olan emeklilerin ve tek konutu bulunan mülk sahiplerinin muafiyetten yararlanabileceğini, fakat yanlış bilgilendirme durumunda cezai yaptırımların uygulanabileceğini dile getirdi.

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Elvan Kakıcı Şimşek açıklamasında ayrıca, işyeri kira gelirlerinde stopaj yükümlülüğünün kiracılara ait olduğu ve bu vergilerin işyeri sahipleri için ek beyan zorunluluğu doğurduğunu da anımsattı. 

Açıklamasında kira vergisinin kira bedellerine etkisi konusunda da değerlendirmeler yapan Şimşek, bazı ev sahiplerinin vergi yükünü kiracılara yansıtma yoluna gidebileceğini söyledi.

Kira gelir vergisinde muafiyetlere dikkat!

MÜLK SAHİPLERİ CEZAİ YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR

Yaptığı açıklamada mülk sahiplerinin cezai yaptırımlarla karşılaşmamak adına mart ayında kira gelir beyannamesini vermesi ve mart ile temmuz aylarında ödemelerini yapması gerektiğini kaydeden Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, “İş yerlerinden elde edilmiş olan kira gelirleri de vergiye tabidir.

İş yeri kira geliri yıllık 2025 yılı için 330 bin Türk Lirası’nı aşarsa, beyanname verme zorunluluğu vardır. İş yeri kiralarında stopajı (verginin bir kısmını) kiracı öder ve devlet adına kesinti yapar. Mart’ta “kira gelir vergisi beyannamesi” verilmesi gerekiyor. 

Ödeme de mart ve temmuz aylarında iki taksit şeklinde yapılıyor. Mülkünü kiraya vermiş olan kişiler, Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden gelirlerini beyan edebilir. Ayrıca ikametgahın bulunduğu ilçedeki vergi dairesi üzerinden de söz konusu bu işlem yapılabilir.” Dedi.


Geri Dön