23 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinde yüzde 5 indirim!

Kira gelir vergisinde yüzde 5 indirim!

Kira gelir vergisi indirimleri arasında yüzde 5'lik bir indirim de bulunuyor. Peki, bu indirim kimlere, hangi koşullarda yapılıyor?



Gayrimenkullerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler istisna sınırının üstündeki gelirleri için vergi ödemekle mükellef oluyor.

Bu sene konutta 3 bin 900 TL'nin, işyerinde ise 30 bin TL'nin üzerinde geliri olan kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapma zorunda oluyor. Beyannameler 26 Mart akşamına kadar verilebiliyor. İlk taksit ödemeleri ise 31 Mart akşamına kadar yapılabiliyor.

Beyanname verilirken bazı masraflar gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde vergiden düşürülebiliyor. Yapılan hesaplamalar ve istisna indiriminin akabinde mükellef çıkan rakama göre vergi de ödeyebiliyor, vergiden muaf da olabiliyor.

Yapılabilen indirimlerin arasında "yüzde 5"lik bir indirim de bulunuyor. Peki, bu indirim kimlere, hangi koşullarda yapılıyor?

Kira gelir vergisinde yüzde 5 indirimi

Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i kira vergisinden düşürülebiliyor.

İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmıyor. 2013 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmuyor.

İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacak olup birden fazla gayrimenkulden kira geliri elde edilmesi halinde, diğer gayrimenkuller için bu indirimden yararlanılamıyor. Ayrıca işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller yüzde 5’lik gider indiriminden yararlanamıyor.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön