19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!

Kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!

Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesi, yasal sürenin dışında nasıl feshedilir? İşte, kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!



Kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!

Ev sahibi ve kiracı aralarında yaptıkları anlaşmaya göre, kira sözleşmesi imzalıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. 


Sözleşme kapsamında, kira bedeline, kira ödeme tarihine, kira süresine ve kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira sözleşmesindeki bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. 


Yapılan kira kontratında açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. Ancak taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor. 


Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınıyor.  Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli sayılıyor. 


Taraflardan her biri, bir taşınmaza  ait kira sözleşmesini yerel adette belirlenen kira döneminin sonu için veya böyle bir adetin bulunmaması durumunda, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebiliyor.


Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu esaslarına göre 10 yılını dolduran kiracılar gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor. 


Ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme örneği!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön