Kira tespit davalarında kritik ayrıntıya dikkat! Bunu yapan ev sahipleri zarar edecek!

Tahliye davaları son dönemlerde azalsa da eski kiracılara açılan kira tespit davaları hala gündemini koruyor. Peki kira tespit davalarında neye dikkat edilmeli?
Kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren kira tespit davalarıyla ilgili bazı bilinmeyenler veya eskik bilgiler ev sahiplerini zor duruma sokabiliyor. Kira tespit davaları kiraya veren kira bedelinin emsallerin altında kaldığını iddia ederek davayı açmakta iken, kiracı kira bedelinin emsallerin üstünde olduğunu iddia ederek bu davayı açabilir. Peki kira tespit davalarında neye dikkat edilmeli?
Kira günlükleri sosyal medya hesabından, kira tespit davalarında ev sahiplerinin neler ile karşılaşabileceklerini ve dikkat etmeleri gerekenleri açıkladı.
Kira günlükleri, kira senedin imzalanmasıyla birlikte, taraflar arasında ticari bir ilişkinin olup olmadığına bakılmaksızın, mücerretlik ilkesi gereği senedi doğrudan icraya konulabileceğini belirterek asıl dikkat edilmesi gerekenin ne olduğunu açıkladı.
İşte Kire günlüklerinin sosyal medya hesabı X'ten yaptığı o paylaşım...
Kira Günlükleri @kiragunlukleri
Yarım iş yaparsanız, ilk bakışta çok makul gelir; ancak yaptığınızda ve sonuçlarıyla karşılaştığınızda "Ben bunu neden yaptım?" dersiniz.
Mesela, burada verilen tavsiyeyi uygularsanız:
Senedin imzalanmasıyla birlikte, taraflar arasında ticari bir ilişkinin olup olmadığına bakılmaksızın, mücerretlik ilkesi gereği senedi doğrudan icraya koyabilirsiniz.
Tabi kiracı da senet için tedbir isteyerek yatırılan paranın çekilmesini durdurabilir, ardından menfi tespit davası açarak borcun gerçekte mevcut olmadığını ispat edebilir. Ancak buraya kadar yine çok tedirgin olmazsınız, karşı vekalet ve masrafları dava sonunda ödersiniz, kısacası sadece biraz başınız ağrır ve para kaybedersiniz.
Ancak kiracı burada durmayıp, tedbir aldırdıktan sonra savcılığa başvurup “Bana zorla senet imzalattılar, aramızda herhangi bir ticari ilişki yoktu.” derse ve savcı da bunu basit bir özel hukuk uyuşmazlığı olarak görüp SYOK kararı vermezse (hukuken vermemesi gerekir ama biz normalden bahsediyoruz; son dönemde hukuken açıklanamayacak o kadar şey oldu ki artık "normalde" diyerek şerh düşmek gerekiyor), o zaman seyreyleyin cümbüşü.
Sonuç olarak, yarım iş insanı sadece zarara sokar.
Alıntı
Tony @Menkulbeyi
Konumuz kira tespit davaları olacak bundan sebeptir ki kiracıya başkası adına senet imzalattırıp kira tespit davasına gitmeden önce önüne koyacaksınız ya size senette yazan borç tutarını ödeyecek ya da evden çıkacak
Kiracının ölümü halinde kira sözleşmesi ne olur? |