27 / 04 / 2024

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar hangi yollarla çözülmeli?

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar hangi yollarla çözülmeli?

Koronavirüs salgını sürecinde kiracı - işyeri - dükkan sahibi arasındaki kira anlaşmazlıklarında artış yaşandı. eki kiracı ve mülk sahibi arasındaki bu anlaşmazlıklar nasıl çözülür?



Tahkim alanında Singapur odaktaysa, Singapur Sözleşmesi’nin hayata geçirildiği ülkemizin de arabuluculuk alanında küresel olarak marka olabileceği söyleniyor. 

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; ticari anlaşmazlıkların çözülmesinde arabuluculuk yönteminin tercih edilme oranı yükselirken, İsviçre nasıl tahkimin uluslararası merkezi ise ülkemizin de bu alanda küresel marka olabilir. Hala Türkiye'de faaliyette bulunan 300'den fazla arabuluculuk merkezi yer alıyor. Arabuluculuk merkezlerini avukatlar ve arabulucular kuruyor. 

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar hangi yollarla çözülmeli?

BÜYÜK POTANSİYEL

Arabuluculuğa ilişkin, ABD'den Katar ve Çin'e 53 ülkenin imzaladığı Singapur Sözleşmesi'ne (Milletlerarası Arabuluculuk Anlaşmalarının İcrasına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi) imza atan ilk ülkelerden biri olan Türkiye'nin, bölgede oluşan bütün ticari anlaşmazlıklarda arabuluculuk gerçekleştirebilecek bir merkez olabileceğine dikkat çeken NTN Partners Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim H. Ateş, konuya iilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ateş, şunları kaydetti:

“Türkiye, 45 ülkenin başkentine 4.5 saatten az bir uçak mesafesinde ve bu jeopolitik avantaj büyük bir potansiyel yaratıyor. Singapur Sözleşmesi'nin kıymeti burada. Pahalı bir süreç olan tahkimin yerine arabulucuğun global merkezi Türkiye olabilir. Örneğin ABD'li bir şirketle Katarlı bir şirketin uyuşmazlığını Türkiye'deki bir arabulucu şirket çözebilecek. Burada ülkemiz adına çok önemli bir potansiyel bulunuyor.” 

NTN Partners şimdiden Katar, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail gibi 30 civarında global anlaşmazlığı başarılı bir şekilde çözmüş.

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki anlaşmazlıklar hangi yollarla çözülmeli?

Kiracı ile mal sahibi karşılıklı konuşunca çok hızlı anlaşıyor

Arabuluculuk çalışmaları, yargılamadaki yerine kavuştı. Şimdilik işçi-işveren davaları, ticari davalar ve tüketici hukuku sebebiyle meydana gelen davalarda arabuluculuk dava koşulu olarak bulunuyor. 

Ancak yakın zamanda yürürlüğe alınması planlanan yeni arabuluculuk kanunu ile aile ve kira anlaşmazlıklarında dava koşulu arabuluculuğunun uygulama alanı bulması öngörülüyor. 

Ateş, koronavirüs salgını sürecinde meydana gelen kiracı - işyeri - dükkan sahibi arasındaki kira anlaşmazlıklarında da arabuluculuk aracılığıyla çözüm bulunabileceğini vurguladı. 

Ateş, “Gördük ki taraflar bir araya gelince, konuşunca sorunlar çok hızlı çözülüyor. Çoğu zaman iletişimsizlik uyuşmazlıkları dava sürecine itiyor. Oysa arabuluculukta ‘onlar sorunu çözmüş, ben de çözebilirim' denilerek iyi örneklerin motivasyonu ile sorunlar hızla çözüme kavuşuyor” diye konuştu.

Mülk sahipleri ve kiracılar dikkat! Bunları unutmayın!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Haklarınızı öğrenin!


Geri Dön