25 / 04 / 2024

Kiracılara para yardımı ve kentsel dönüşüm desteği müjdesi!

Kiracılara para yardımı ve kentsel dönüşüm desteği müjdesi!

Türkiye’de 20 yıl içerisinde 6.7 milyon evin dönüşmesi hedefleniyor. Bakanlık tarafından kiradan taşınmaya, faiz desteğinden krediye kadar birçok yardımı sunuluyor.



Devletin kira yardımı tutarları 2020 yılında da arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığ'nca kiracılara ödenen düzenli kira yardımları bulunurken yine bir kereye mahsus olmak üzere taşınma desteği yardımı sunuluyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı nedir, kimlere verilir, devletin kira yardımı ne kadar, devletin kira ödemesi ne kadar, kiracılara devlet yardımı ve hibe para desteği var mı, pandemi ve korana virüs salgını nedeni ile kira desteği ve kira destek kredisi var mı? Ev sahiplerine kira desteği ödenirken kentsel dönüşüme verilen taşınmazda kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği parası ödeniyor.

KİRA YARDIMI NE KADAR?

Takvim'de yer alan habere göre; 2020'de açıklanan kentsel dönüşüm kira yardımı zam oranı henüz açıklanmadığı için hala 2019 yılının listesine göre kira yardımı tutarları ödeniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her sene Mayıs ayında açıklanan kentsel dönüşüm kira yardımı zam oranı ne yazık ki Ağustos ayının sonuna gelinmesine rağmen henüz açıklanmadı.

Hala uygulanan listeye göre devletin en düşük kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 715 lira ve en yüksek kira yardımı tutarı ise 1.150 TL oluyor. Söz konusu kira desteği rakamları illerde yer alan kira fiyatları ortalamasına göre hesaplanıyor. 

Kiracılara para yardımı ve kentsel dönüşüm desteği müjdesi!

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRACILARA TAŞINMA DESTEĞİ YARDIMI 2020

Ev sahiplerine kira desteği ödenirken kentsel dönüşüme verilen taşınmazda kiracı olarak oturan kişilere ise 2 bin 300 liraya kadar taşınma desteği parası ödeniyor.

Bu rakamda yine illere göre belirleniyor ve oturduğu ev kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olan kiracıların mağdur olmalarını önlemek adına devlet tarafından ödeniyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI VE TAŞINMA DESTEĞİ BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Devlet tarafından sunulan yardımlardan faydalanmak isteyen kişilerin evlerinin riskli yapı ilan edilmesinden sonra işlemlerini yapmaları gerekiyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararkı çıkan taşınmazın tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları içerisinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları zorunludur.

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Devletin ödediği kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödeniyor ve başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul ediliyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı başlıyor. 

18 AY BOYUNCA

Kentsel dönüşüm yasası altında, riskli yapılarda oturanlara 18 ay kira yardımı sunuluyor. Eğer bakanlıkça ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor. Kira yardımının anlaşma ile tahliye edilen binalara yapıldığını da ekleyelim. Mülkiyetini belgeleyemeyenler bu hakların hiçbirinden faydalanamıyor.

BAŞVURU GEREKİYOR

Kira yardımından faydalanmak amacıyla tahliyeden itibaren en geç 1 yıl içinde başvuruda bulunması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeleri bakanlığın web sitesinde yayınlanıyor. 

KONUT HESABI NEDİR?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşar belirli bankalara giderek konut hesabı açabiliyor. Açtığı ve düzenli olarak para yatıran ve destek alınan hesaba 'Konut hesabı' ismi veriliyor.,

KONUT HESABI NEDEN AÇILIR?

Hesap ile devlet, vatandaşın hem para biriktirmesini hemde ev sahibi olmasını hedefliyor. Uygulama ile konut stoklarının eritilmesi amaçlanıyor.

Bankaların 'tasarruf hesapları' sınıfı içinde bulunan konut hesabında birikim yapma zorunluluğu bulunuyor. 3 yıldır düzenli olarak bu konut hesabında birikim yapılması durumunda devlet 25 bin TL'ye kadar destek sağlıyor.

HANGİ BANKALARDA KONUT HESABI AÇILIR?

- Finansbank

- Denizbank

- İş Bankası

- Kuveyt Türk

- Ziraat Bankası

- Halkbank

- Vakıfbank

- Ziraat Katılım Bankası

- Vakıf Katılım Bankası

- Şekerbank

Kiracılara 960 TL kira yardımı fırsatı!

İllere göre kira yardımları devam ediyor!

Dar gelirli ailelere 48 ay kira yardımı!


Geri Dön