28 / 03 / 2024

Kiracının sözleşmeyi feshi!

Kiracının sözleşmeyi feshi!

Türk Borçlar Kanunu kapsamında konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşme kiracıdan kaynaklanan sebeplerle sona erebiliyor. Peki hangi durumlarda, kiracının sözleşmeyi feshi mümkün? İşte kiracının sözleşmeyi feshi hükümleri...



Kiracının sözleşmeyi feshi!

Kiracının sözleşmeyi feshi ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kira bölümünde yer alıyor. "Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi" başlığı altında verilen kiracı sözleşme feshi, dava yoluyla gerçekleşen fesihler arasında yer alıyor.


Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.


Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön