29 / 03 / 2024

Kiracının tahliye sebepleri!

Kiracının tahliye sebepleri!

Kira tahliyeleri, kiraya verenden ve kiracıdan olmak üzere iki farklı nedenlerle söz konusu oluyor. Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiracının tahliye sebepleri arasında, kira borcunun ödenmemesi bulunuyor...



Kiracının tahliye sebepleri!

Kiracının tahliye sebepleri, Borçlar Kanununa göre 3 kategori altında toplanıyor. Bunlardan ilki, kiracının kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmaması; ikincisi, kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulması ve üçüncüsü ise, kiracının aynı il ve ilçe içinde bir konuta sahip olması olarak sıralanıyor


Borçlar Kanunu Madde 352- 

Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle;

Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.


Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.



Kiracının sözleşmeyi feshi!
Kiraya verenin tahliye hakkı!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön