28 / 03 / 2024

Kiracısı ile sorun yaşayanlar dikkat!

Kiracısı ile sorun yaşayanlar dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, '18 Ağustos 2020’de bir daire satın aldım. İçinde kiracı var. Ben de kirada oturuyorum. Daireyi satın aldıktan sonra ihtarname gönderip ‘çık’ dedim. Yanıtı ‘gücün varsa gel çıkart’ oldu. Eski malik ile yapılmış kira sözleşmesi yok. Haklarım nedir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '18 Ağustos 2020’de bir daire satın aldım. İçinde kiracı var. Ben de kirada oturuyorum. Daireyi satın aldıktan sonra süresinde kiracıya ihtarname gönderip ‘çık’ dedim. Yanıtı ‘gücün varsa gel çıkart’ oldu. Oysa ben bu daireyi kendi ihtiyacım için satın almıştım. Elimde eski malik ile yapılmış kira sözleşmesi yok. Haklarım nedir? Nasıl dava açabilirim?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

18 Ağustos 2020’de bir daire satın aldım. İçinde kiracı var. Ben de kirada oturuyorum. Daireyi satın aldıktan sonra süresinde kiracıya ihtarname gönderip ‘çık’ dedim. Yanıtı ‘gücün varsa gel çıkart’ oldu. Oysa ben bu daireyi kendi ihtiyacım için satın almıştım. Elimde eski malik ile yapılmış kira sözleşmesi yok. Haklarım nedir? Nasıl dava açabilirim? lM.K.

***

Okuyucumun ihtiyacı için aldığı bu yeri, kendisine yapılan ihtara rağmen kiracı boşaltmıyorsa yapılacak tek şey ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açmaktır. Ancak bunun için bazı sürelere uymak gerekiyor. Birincisi: Okuyucumun durumunda olan biri satın alma tarihinden sonraki bir ay içinde kiracısına ihtarname göndererek durumu bildirir ve tahliyesini talep eder. Okuyucum bir aylık süreye uymuş bu tamam. Sonra bekler ve kiracı 6 ay içinde çıkmazsa, 6’ncı ayın sonunda tahliye talepli dava açar. Ancak bu dava da 6 ayın sonunda ve bir ay içinde açılmalıdır. Eski malikten yazılı kira sözleşmesini temin ederse bu sözleşmede yazılı başlangıç tarihine göre, şayet yenileme dönemi bu 6 ay içinde herhangi bir tarihe denk geliyorsa 6 ayı beklemez, dönem sonunda da tahliye talepli dava açabilir.

***

Bugün için elinde yazılı sözleşme olmadığına göre 6 ayı bekleyecek ve Şubat 2021 civarında yani 6 ayın sonunda ihtiyaç nedeni ile tahliye talepli bir dava açacak. Kendisinin kirada oturduğunu söylediğine göre bu durum, bu yere ihtiyacı bunduğuna dair bir karinedir. Ancak bunu destekler mahiyette bazı delilleri de sunmak zorunda kalabilir. Tabii buna karşı kiracının da diyecekleri olacaktır. Neticede dava sonunda tahliye kararı alınabilir ama bu o kadar da çabuk olmaz. Sanki sonuç almak bir yıl kadar sürebilir gibi geliyor.


Geri Dön