23 / 04 / 2024

Kiracıya bu ay ne kadar zam yapılacak?

Kiracıya bu ay ne kadar zam yapılacak?

Mesken kiralamalarında yapılacak zamlar dönemin ÜFE oranlarına bağlanırken; işyeri kiralamaları için böyle bir sınırlama bulunmuyor. Peki mesken kiralamalarında kiracıya bu ay ne kadar zam yapılacak?



Kiracıya bu ay ne kadar zam yapılacak?

Kiracılık ilişkisinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince mesken kiralamalarında yapılacak zamlar dönemin ÜFE oranlarına bağlanırken; işyeri kiralamaları için böyle bir sınırlama bulunmuyor.


İşyerini kiraya veren mal sahipleri, kiracısı ile imzaladığı kira sözleşmesinde hangi oranı belirttiyse, o oranda zam yapmakla mükellef oluyor. Peki mesken kiracılarına yapılacak zam oranları nasıl belirlenir? Söz konusu ÜFE oranları ne zaman kim tarafından açıklanıyor.


Mesken kira zam hesaplamalarında kullanılacak ÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın 3'ünde açıklanıyor.


3 Eylül'de açıklanan enflasyon rakamlarına göre ev sahibi kiracısına en fazla yüzde 9,88 oranında zam yapabiliyor. İlgili enflasyon bülteni aşağıda sıralanıyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2014


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Örnek kira hesaplaması:

Mevcut kira bedeli: 800 TL

Kira zam oranı: %9,88

Kira zam bedeli: 79,04 TL

Zamlı kira bedeli: 879,04 TL



Kira artış oranları Ağustos 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön