26 / 04 / 2024

Ev kiralayacaklara şok! Sözleşmede bunları gözden kaçırmayın!

Ev kiralayacaklara şok! Sözleşmede bunları gözden kaçırmayın!

Ev kiralarında yaşanan yükselişler son zamanda sık sık gündeme geliyor. Peki kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...



Ev kiralarında yaşanan yükselişler son zamanda sık sık gündeme geliyor. Kiracılar, fahiş fiyat yükselişleri, yasal sınırdan fazl zam, ara zam isteği ve tahliye baskılarıyla karşılaşıyor. Aynı zamanda piyasada kiralık konut bulmak da zor hale geldi. 

Türkiye'de kira fiyatları son 1 senede yüzde 95.5 yükseldi. Türkiye'de ortalama metrekare kira tutarı 32.9 TL'ye, ortalama kira fiyatı ise 3.746 TL'ye ulaştı. 

Ev kiralayacaklara şok! Sözleşmede bunları gözden kaçırmayın!

100 KONUTTAN 27'Sİ KİRADA 

Türkiye’de her 100 konuttan 26.8'i kirada, yaklaşık 6.5 milyon hanenin kiracı olduğu öngörülüyor. Kiraların bu derece yükselmesi bütçeleri de zorlamaya başladı. Aynı zamanda arzın azalmasıyla emlakçılar konut kiralamak isteyen kişileri sıraya koyuyor. Bu ortamda beklentileri gideren ve bütçeye uygun olan doğru konutu bulmak ve hakların korunduğu sözleşmelere imza atmak daha da önemli hale geldi. 

BÜTÇEYE UYGUN OLMASI ÖNEMLİ

Konut kiralarken öncelikle evin fiziki koşullarına, gereksinimi ve beklentiyi karşılamasına ve bütçeye uygunluğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Artık konutun fiziki şartlarına bakılmadan uygun fiyatlı konutlara yönelmeler arttı. Ancak yine de ev kiralarken şu maddeler gözden kaçırılmamalı: 

Konutun tadilata ihtiyacı varsa (boya, tesisat vs.) kira bedelinden düşerek tadilat yapılmasını teklif edin. Apartmanın aidatı ve ortak giderlerine ilişkin bilgi almayı unutmayın. Eşyalarınızın konuta sığıp sığmayacağını ölçün.


Geri Dön