18 / 04 / 2024

Kiralık ev probleminin temelinde ne var? 

Kiralık ev probleminin temelinde ne var? 

İstanbul'da kiralık ev sorunu gitgide büyüyor. Ev arayanlar hayalindeki evi bulsa da evleri kiralamakta zorluk çekiyor. Peki, kiralık ev sorununun temelinde ne yatıyor? İşte detaylar...



İstanbul'da son zamanlarda kira fiyatları yüzde 30 yükseldi. TRT Haber'de yer alan habere göre; bu oran bazı ilçelerde yüzde yüze kadar yükselebiliyor. Artışın en çok yaşandığı Suadiye, Bostancı gibi semtlerde 2 bin 500 lira olan evler 5 bin liraya kadar çıkardı. Avcılar'da da 1500 lira olan kiralık daireler 3 bin liraya kadar yükseldi. 

Fiyatlar en çok nerede arttı? 

Kiraların en çok yükseldiği semtler, Rumeli Hisarı, Vişnezade, Reşitpaşa, Gayrettepe ve Fikirtepe olarak sıralanıyor. Fiyat yükselmesine yönelik bilgi veren Emlakçılar Odası Başkanı Nizametti Aşa, "Beşiktaş'ta geçen sene 2 bin 500, 3 bin lira olan daireler şu anda 4 bin, 4 bin 500 civarında" dedi. 

Kiralık ev probleminin temelinde ne var? 

Avcılar'da da durum aynı 

Merkeze uzak ilçelerden Avcılar'da da durum aynı. Avcılar'daki kiralık ev fiyatlarına yönelik son durumu aktaran Muhtar Serkan Vatansever, "Biz şu anda Avcılar ilçesinin Tahtakale Mahallesi'nde bulunan Ispartakule mevkisindeyiz. Burada bir senede kiralık ev fiyatları minimum yüzde yüz, maksimum yüzde 150 oranında arttı. Geçen sene 1500 lira ödeyen komşumuz bu sene 3 bin 500 lira kira ödüyor" açıklamasını yaptı.

Kiralık ev probleminin temelinde ne var? 

Kiracılara baskı yapılıyor 

Fiyatlar yükselince evinde kiracı bulunan bazı ev sahipleri de kirayı yasal orandan daha fazla yükselmeye çalışıyor. Kiracıların bu konudaki şikayetler çoğalıyor.  O baskıya maruz kalan kiracılardan biri, "Ev sahibim kızım gelecek evimden çık dedi. Ben de iyi niyetli olduğumdan çıktım. Sonrasında öğrendim ki daha yüksek fiyata evi başkasına kiraya vermiş" dedi. 

Bir başka kiracı ise yaşadığı haksızlığı şu şekilde anlattı: 

"3 bin lira kira ödüyorum. Şu anda oturduğum ev satılmış. 3 bin lira kira ödediğim halde yeni ev sahibi bana 8 bin 500 lira kira ver diye tebligat çekmiş. Bu kişiye o aklı veren de emlakçılar." 

Satılık ve kiralık konut fiyatlarında rekor artış!


Geri Dön