29 / 03 / 2024

Kırcami ve Kepez-Santral mahallelerinin durumları netleşti!

Kırcami ve Kepez-Santral mahallelerinin durumları netleşti!

Büyükşehir Meclisi'nde Başkan Türel'i çok şaşırtan bir olay yaşandı. İsminin bir caddeye verildiğini öğrenen Türel bunu kabul edemeyeceğini söyledi. Mecliste ayrıca Festival ile Kırcami ve Kepez-Santral mahallelerinin durumları netleşti.



Antalya Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı son meclisi toplantısında 52'nci Antalya Film Festivali'nin ödül töreninde ödül alan sanatçının konuşmasının sansürlenmesi sözlerine cevap veren Başkan Türel, böyle bir sansürün olmadığını söyleyerek, "Bütün konuşmalar yayınlandı. Konuşmacı konuşurken farklı yerlerden konuşmalar verilmiş. Benim izlediğimde bütün konuşmalar var" dedi Antalya Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı son meclisi toplantısı, Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, Menderes Türel başkanlığında gerçekleştirildi. 


Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş, ülkenin Güneydoğu bölgesinden asker ve polislerin şehit haberleri geldiğini, artık şehit haberleri duymak istemediklerini söyledi. Beşiktaş, "Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz" dedi. Beşiktaş, yaptıkları haber nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve  Ankara  Temsilcisi Erdem Gürtin tutuklandığını belirterek, "Özgür haber ve halkın haber alma hakkı tutuklanmıştır. Bu tutuklama şekli insanlık ve Türkiye açısından bir ilk değil ama artık son olması gerekir. Haber özgürleşsin, ifade özgürleşsin ve yazı söz düşünce özgürleşsin diyoruz" dedi. 


CHP'den festival sorusu

CHP'li Beşiktaş, bu yıl gerçekleştirilen 52'nci Antalya Uluslar arası Film Festivali ile ilgili Başkan Türel'e sorular yöneltti. Beşiktaş, "Festivalde ödül alan tüm sanatçıları kutluyoruz. Çok daha düşiik ücretle hazırlanan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin, gerek halk gündeminde, gerek yerel basın gündeminde, gerekse ulusal basın gündeminde çok daha büyük yer bulmuş, çok daha büyük ilgi görmüştür. Bu yıl düzenlenen luslararası Antalya Film Festivali devasa bütçesiyle adeta dudak uçuklatmıştır. Bu bütçenin artışının sebebi nedir? Daha önceki festivalde Ekim ayında yapılırken bu sene İd festival sezon sonu olarak Aralık ayma denk gelmiş, sezona göre uçak ve araç fiyatları düştüğü halde, 2013 yılında festival 6 milyonluk bir bütçeyle, 2014 yılında 13 milyona yakın bir bütçeyle, 2015 yılında ise 20 milyon üzeri bir bütçe yapmıştır" dedi. CHP'li Beşiktaş, Tlirel'e ödül almış bir sanatçının ödül töreni sırasında yaptığı konuşmasının sansürlenmesine nasıl müsaade ettiği sorularını da yöneltti. 


Türel'den tutuklu gazeteciler için açıklama

Türel, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türel, "Bir kısmına göre gazetecilik faaliyeti, bir kısmına göre devletin gizlilik arzu eden sırlarım ifşa etmesi olarak görülen bir hadisede, meselenin gazetecilik yüzünden mi, yoksa devletin menfaatlerine zarar vermek yüzünden mi bir karar verildiği hususu tartışmaya açıktır. Bu tartışma ancak yargıda yürütülmelidir ve mesele de bundan ibarettir" diye konuştu. 


'Yargı en güzel şekilde değerlendirecektir'

Türkiye'de yaklaşık 78 tane gazeteci ya da basın kartı sahibi tutuklunun olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, bunların içinde adam öldürenler, terör örgütü üyesi olanlar ve tecavüz suçu işleyenlerin de olduğunu belirtti. Türel, "Gazetecilik suçundan tutuklu olarak yargılanması devam edenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. 

Eğer bu ülkede gazeteci diye ülkede suç işleme imtiyazı tanıyacaksak, bugün gazetecileri koruyorum diye konuşanlar bu meseleyi açıkça söylesin. Bende bir gazeteciyim. Gazeteci terör örgütü olabilir mi? Banka soyabilir mi? Dolayısı ile bu gibi konulan bağımsız yargı en güzel şekilde değerlendirecektir" dedi. 


'Halkın konuşacağı yer de sandıktır'

Türel, 52'nci luslararası Antalya Film Festivali ile ilgili yöneltilen sorulara da cevap vererek, festivalin halka ne kadar yakın, ne kadar uzak tartışmasının soyut bir tartışma olduğunu söyledi. Halk adına bir şey söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Başkan Türel, "Halkın konuşacağı yer de sandıktır. Festivalin halka uzak olduğunu hangi kriterlere göre söylüyorsunuz. 

Film festivallerinin halkla buluşacağı yer sinemalardır. Sinemalar dolu, * merpenler dolu, koltuklar dolu, ondan sonra çıkıp halka uzak deniliyor" diye konuştu. 


'Festival harcamaları belli değil'

Festival harcamaları ile ilgili ise Türel, henüz ellerinize bir bilginin gelmediğini belirtti. Festivalin kalemlerinin daha tam ortaya çıkmadığını ifade eden Türel, "Ben bile bilmiyorum daha harcama bütçelerini, siz neye göre pahalı, ucuz olduğunu söylüyorsunuz. Daha netleşmedi, ödenecek paralar var. Gecen yıl 20 milyon lira harcanmış. 

Bu festivalde ne kadar harcanmış ben size getireceğim. Sponsorluk gelirleri de düştükten sonra geçen dönemde yapılan festival harcamasının çok çok altındadır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayalım" şeklinde konuştu. 


'Bütün konuşmalar var'

Festivalde ödül alan sanatçının konuşmasının sansürlenmesi konusunda ise açıklamada bulunan başkan Türel, böyle bir sansürün olmadığını bütün konuşmaların yayınlandığını belirtti. Türel, "Konuşmacı konuşurken farklı yerlerden konuşmalar verilmiş. Benim izlediğimde bütün konuşmalar var. Ben yayıncı kuruluşun sorumlusu değilim. Orada sanat ve festival konuşuldu. Sanatçının bunun dışında da görüşleri olabilir. 

Orada bunların dile getirilmesi gibi demokratik bir platformu Antalya Büyükşehir Belediyesi sağlar. Onu kesmek kesmemek, vermek vermemek bizim irademizde değil" dedi. 


'Kırcami ve Kepez Santral'e onay

Mecliste gündem maddesi olarak Muratpaşa İlçesi Doğu yaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova ve Kırcami alem mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmım içeren alanda hazırlanan Kırcami bölgesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu konusu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Türel, Muratpapşa Belediye Başkanı Ümit Uysala teşekkür ederek, Kırcami'de ortak bir çalışma sergilediklerini söyledi. Başkan Uysal ise, bütün komşularına hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Bir diğer gündem maddesi olan Kepez İlçesi, Kepez ve Santral Mahalleleri sınırlan içerisinde 24.11.2014 tarihli ve 2014/7041 sayılı Bakanlar Kumlu kararına istinaden 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanlann Dönüştürülmesi hakkında kanun kapsamında "Riskli Alan" ilan edilen alana ilişkin hazırlanan "Kepez-Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Amaçlı 16088,1 Plan İşlem Numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu konusu da oy birliğiyle meclisten geçti.

 

İsminin verilmesini kabul etmedi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı olağan meclisi Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında meclis başkanları ve meclis üyelerinin katılımıyla 177 maddeyi görüşmek üzere toplandı. Meclis toplantısında Aksu Belediyesi'nin Aksu'da bir caddeye Menderes Türel ismini vermesi ve bu ismin gündem maddeleri okunurken ifade edilmesi üzerin Menderes Türel duruma müdahale etti. Dunundan o anda haberi olduğunu söyleyen Başkan Türel" Böyle bir cadde olduğunu ilk defa duyuyorum. Cadde ismimidir bu? "Menderes Türel Caddesi" benim bilgim dışında bir karar aldıysanız teşekkür ederim. 

Kamu kaynakları ile yapılmış bir yere benim adımın verilmesini istemiyorum." dedi. 

Hassasiyetine saygı gösterilmesini rica eden Türel," Kamu kaynaklan ile yapılmış hizmetlerin benim ismim ile anılmasını prensip olarak kabul edemem. Okunurken duyunca şaşırdım. Teşekkür ederim ancak bir daha ki mecliste düzeltelim lütfen" dedi.


Antalya Gündem


Haber Antalya Akdeniz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kırcami'nin 1/25 binlik ve 1,5 binlik plan revizyonunu içeren teklif komisyondan oybirliği ile geçerken, meclisten de oybirliği ile geçti. 

Ancak ne meclis gündeminde 1 sayfalık komisyon raporu dışında herhangi bir bilgi yer almadı. Revizyon plana ilişkin planlama raporu ve ekleri meclis üyelerine verilmedi. Konuya ilişkin kısa bir süre önce bölge sakinlerine açıklama yapan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, şunları kaydetmişti: 'Planlara dava açanlar oldu. Mahkeme dosyalarına itiraz ettik ve bilirkişi raporları bizim aleyhimize çıktı. Mevcut nedenlerden dolayı 18 uygulamasmı (parselasyon) açıklamadık. Kırcami İmar Planı'nda 90 döniün alanda 2 adet hastane alanı bulunuyor. Kamuya ait alanları planda tek bölgede topladık. 5 binde birlik ve 25 binde birlik ıevize planlarım Büyükşehir Belediyesi yapacak. En geç önümüzdeki yıl Mart ayına kadar karpuz sattığnn Kncami bölgesinin imar planının 18 uygulaması (parselasyon) tamamlanacak.


Antalya Gerçek Akdeniz




Geri Dön