26 / 04 / 2024

Kırgızistan´da iki çok konutlu bina inşaatına başlandı!

Kırgızistan´da iki çok konutlu bina inşaatına başlandı!

Hakkı Akil, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) aracılığıyla bölgenin alt yapısı ve prefabrike inşaatına doğrudan yatırım yapılacağını da söyledi



Kırgızistan´da bulunan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hakkı Akil başkanlığındaki bir heyet, haziran ayında etnik çatışmaların yaşandığı Oş kentinde temaslarda bulundu.
        
Heyet, ilk önce Oş Eyaleti Vali Birinci Yardımcısı Kuşbak Tezekbayev ile biraraya geldi. Büyükelçi Hakkı Akil, buradaki konuşmasında, haziran ayındaki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına, Kırgız ve Özbek halklarına başsağlığı diledi. Akil, Türk hükümeti ile sivil toplum kuruluşlarının Kırgızistan´ın yanında olduğunu göstermek ve neler yapılabileceğini tespit için ziyarette bulunduklarını söyledi.
        
Akil, Kırgızistan´ın güneyinde meydana gelen olayların ardından Türk hükümetinin, yaraları sarmak için kısa ve uzun vadeli yardım planı hazırladıklarını kaydetti.
        
Kısa vadeli eylem planında, bölgedeki maddi hasarın giderilmesinin bulunduğunu belirten Akil, uzun vadeli eylem planı içinde de, bölgede barışın sağlanması ve 10 ekimde genel seçimlerin istikrar ortamında geçmesinin yer aldığını bildirdi ve Türk hükümetinin, Kırgızistan yönetimine yardım ve destek vereceğini vurguladı.
        
Büyükelçi Akil, Türkiye´nin hazırladığı eylem planı çerçevesinde toplam 21 milyon dolar yardım yapılacağını, 10 milyon dolarlık nakit maddi desteğinin yarın merkezi hükümete verileceğini belirtti. Akil, 11 milyon dolar tutarında Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) aracılığıyla bölgenin alt yapısı ve prefabrike inşaatına doğrudan yatırım yapılacağını da söyledi.
        
Oş Eyaleti Vali Birinci Yardımcısı Tezekbayev de, Türk heyetinin Kırgızistan´ın güneyini ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
        
Tezekbayev, Türkiye halkının ve devletinin, eski Sovyetler Birliği´nden ayrılmasından sonra Kırgızistan´a, daima yanında olduğunu hissettirdiğini kaydetti. Türk dünyasında Türkiye´nin en güçlü ülke olduğunu vurgulayan Tezekbayev, Oş´ta yaşanan olayların ardından gönderdiği yardımlardan dolayı teşekkür etti.
        
Kuşbak Tezekbayev, Kırgız ve Özbek ilişkilerine değindiği görüşmede, Kırgızistan yönetiminin bölgede barış ve istikrarı sağlamak amacıyla atılan adımları anlattı.
        
Uluslararası kuruluşların yardımıyla Oş kentinde iki çok konutlu bina inşaatına başladıklarını kaydeden Tezekbayev, "Kırgız ve Özbek ayrımını yapmıyoruz. Yardımları, zarar gören herkese ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda sizlerin yardımlarına ihtiyacımız var. Maddi hasarın giderilmesinde gücümüz yetersiz" dedi.
        
Tezekbayev ayrıca, okul öncesi çocukların ve vatandaşların güvenliğiyle ilgili alınan ve alınacak tedbirleri dile getirdi.
        
Türk heyeti, Oş Belediye Başkanı Birinci Yardımcısı Talay Sabirov tarafından da kabul edildi. Türk heyeti burada, Türk hükümeti tarafından hazırlanan eylem planını anlattı.
        
Heyet, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dinara Kemelova ve Oş eyalet valiliği yetkileri eşliğinde, Oş kentindeki Süleyman Dağının eteğinde Özbek mahallesini ve Kara Su İlçesindeki Şark köyündeki harabeye dönmüş Özbek mahallesini ziyaret etti.
        
Akil, Kırgız ve Özbek halklarına, küskünlükleri unutmaları ve birlikte ortak yaşam için mücadele vermelerini tavsiye etti.
        
Türkiye´nin, Kırgız ve Özbekler´in yanında olduğunu belirten Akil, "Sizlere yardım ve destek vereceğiz. Merak etmeyin. Sabırlı olun. Maddi hasarınız Türkiye tarafından giderilecektir. Siz bizim kardeşlerimizsiniz" dedi.
        
Heyet daha sonra, incelemelerde bulunmak üzere Celalabad eyaletine hareket etti.
AA

Geri Dön