29 / 03 / 2024

Kırgızistan'daki Rus hava üssünün arazi kira bedeli artırıldı!

Kırgızistan'daki Rus hava üssünün arazi kira bedeli artırıldı!

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un, ülkedeki Rus hava üssünün arazi kira bedelinin artırılmasını, pistin yenilenmesini ve insansız hava araçları (İHA) yerleştirilmesini öngören protokolü onayladığı belirtildi.



Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, "Birleşik Rus Askeri Hava Üssü'nün Statüsü ve Koşullarıyla İlgili Anlaşması'nda Değişiklik Öngören Protokolü" onayladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, onaylanan protokol, ülkedeki Rus hava üssünün arazi kira bedelinin artırılmasını, pistin yenilenmesini ve insansız hava araçları (İHA) yerleştirilmesini öngörüyor.

Rusya, protokolle üsteki kullandığı alanın, kiraladığı alandan daha fazla olduğunu kabul etti.

Protokolde "İki ülke arasında 20 Eylül 2012 tarihinde yapılan anlaşma uyarınca Rus tarafının kiraladığı arazi alanı 866 bin 20 hektardı. Yeni envanter sonuçlarına göre, Rusya'nın kullandığı alan 924 bin 52 hektar olarak tespit edildi. Bu da iki ülke arasında 2012 tarihli anlaşmada belirtilenden 58 bin 32 hektar fazladır." ifadeleri bulunuyor.

Böylece tarafların 20 Eylül 2012'den itibaren Rusya tarafından fiilen kullanılan arazinin kira bedelini geri ödemek için çalışmalara başlayacağı belirtildi.

Ayrıca, Rusya ile Kırgızistan'ın ortak kullanacağı pistin, Rus tarafınca yenilenmesi ve bu üsse İHA'ların yerleştirilmesi de öngörülüyor.

Üssün kira bedelinin yaklaşık 300 bin dolar arttığı ve yıllık toplam 4 milyon 800 bin dolar olduğu bildirildi.

 


Geri Dön